Hydro tapte milliard-kontrakt

Hydro tapte kampen mot den amerikanske konkurrenten Alcoa om utbygging på Grønland til 20 milliarder kroner, og det spekuleres i om Hydro vil komme til å kjøpe opp kanadiske Alcan.

Grønland

Innlandsisen på Grønland

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Kontrakten gjelder bygging av et aluminiumsverk og en formidabel kraftutbygging.

 

 

 

 

Grønland er interessant for det kan betjene våre markeder i Europa og Nord-Amerika med forholdsvis korte avstander til de to hovedmarkedene

Pressetalsmann i Hydro, Thomas Knutzen

Pressetalsmann i Hydro, Thomas Knutzen, innrømmer overfor NRK at de ikke var gode nok denne gangen:

- Det er surt å ikke vinne, for Grønnland kunne vært en interessant mulighet, sier Knutzen.

15 prosent økning

Han sier at de ikke har klart å fastlå hvilken lønnsomhet det ville vært i prosjektet, eller om det er lønnsomhet.

 

- Men det var såpass interessant at vi ønsket å gå videre.

 

 

 

Aluminiumsverket som vil gi 700 arbeidsplasser, vil årlig produsere rundt 350.000 tonn aluminium med en prisantydning på i underkant av 10 milliarder kroner.

Med dette verket ville Hydro økt sin aluminiumsproduksjon med mer enn 15 prosent.

Både aluminiumsverket og befolkningen skal sikres billig kraft gjennom bygging av fire vannkraftverk samt et nytt kraftlinjenett.

Også denne utbyggingen anslås til nærmere 10 milliarder kroner. Industrisatsingen er den største noensinne på Grønland, og tilsvarer to grønlandske brutto nasjonalprodukt.

Korte avstander til Europa og Nord-Amerika

Hydro fikk vesentlig kortere tid enn Alcoa til å planlegge prosjektet. Dessuten var Alcoas planer mer ambisiøse.

- Alcoa er det selskapet som best kunne sikre en framdrift. Det er begrunnelsen for at Alcoa ble valgt, sier direktør i det grønlandske næringsdepartementet, Peter Hansen.

Beliggenhet i forhold til aluminiumsmarkedene både på kontinentet og i Nord-Amerika har gjort prosjektet svært interessant for Hydro.

- Grønland er interessant for det kan betjene våre markeder i Europa og Nord-Amerika med forholdsvis korte avstander til de to hovedmarkedene. Grønland-prosjektet er basert på vannkraft som vi både kan og ser på som attraktivt, sier han.

Vil ikke kommentere

Nå vekkes det liv i spekulasjonene om at Hydro vil kjøpe det kanadiske selskapet Alcan. Hydro er verdens tredje største aluminiumsprodusent, men Alcoa er dobbelt så stort og derfor er det e naturlig å spørre seg om Hydro ble for liten i konkurransen.

Det vil ikke Hydros Thomas Knutzen kommentere.

- Vi kommenterer ikke mulige kjøp eller salg av bedrifter, og kan derfor heller ikke kommentere om det ville blitt mer eller mindre aktuelt, sier han.

  Hør kommentar fra NRKs økonomiredaktør