Hopp til innhold

Høyre-mann vil ha høyere skatt

Tidligere Høyre-statsråd Victor Norman mener det er fare for at offentlig sektor bryter sammen innen ti år om ikke skattene økes.

Victor Norman
Foto: NRK

- Hvis vi ikke er villige til å ta den diskusjonen jeg nå inviterer til, vil offentlig sektor få en kraslanding om fem til ti år, advarer den tidligere administrasjonsministeren.

Mens vi bygger og pusser opp som aldri før, blir nedslitte skolebygg ikke reparert. Og mens veiene mangler vedlikehold, blir bilene som skal kjøre på dem, flere og dyrere.

- Vi må få privat sektor til å legge beslag på mindre av arbeidskraften og talentene, fastslår Norman.

- Økonomisk fornuft

Han frykter spesielt at privat sektor skal overby offentlig sektor i kampen om talentene.

- De beste talentene bør brukes til å lære opp neste generasjon. Da må offentlig sektor kunne være i stand til å by til seg de beste talentene, mener Norman.

At en tidligere Høyre-statsråd vil ha økte skatter, er ikke hverdagskost. Men Norman mener det kun dreier seg om sunn fornuft.

- Det er like god høyrepolitikk som Ap-politikk å si at vi må betale for de tjenestene vi faktisk ønsker. Dette er økonomisk fornuft.

Avviser  skatteøkning

- Når de rødgrønne ikke gjør det, er det fordi de er redd for å miste stemmer. Da får høyresiden gjøre det, sier økonomiprofessoren. 

Men Høyre-leder Erna Solberg avviser kontant å gjøre høyere skatter til en kampsak.

- Det er ikke nye tanker Norman kommer med, det er feil tanker.

- Skatteøkninger er ikke svaret på mangelen på arbeidskraft. Arbeidskraften må skaffes. Noe må hentes fra utlandet, noe må hentes på å få flere som står utenfor arbeidsmarkedet, tilbake i jobb, sier Solberg.