NRK Meny
Normal

Høy temperatur i boligmarkedet

Eiendomsmeklerbransjens nye boligprisstatistikk viser at det er høy temperatur i boligmarkedet, og at prisene er unormalt høye.

Arena Eiendomsmegling
Foto: NRK

Boligprisene fortsetter å stige svært raskt, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. I juni steg boligprisene med 0,8 prosent, og det er første gang siden 1999 at boligprisene stiger i juni, og i tillegg er omsetningen rekordrask.

De siste seks årene har boligprisene enten stått stille eller falt i juni, og bildet er derfor helt unormalt. Det er prisene i områder utenfor de store byene som stiger mest.

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i juni med 1,9 prosent. Boligprisindeksen viser også at prisveksten hittil i år i gjennomsnitt har økt med 11 prosent. Prisveksten i juni kommer derfor på toppen av en allerede rekordhøy økning. Volumet skal heller ingen klage på - hittil i år er det solgt 31 prosent flere boliger enn i samme periode i fjor.

Se hjemmesiden til Norges Eiendomsmeglerforbund

Hett marked i Stavanger

Den gjennomsnittlige omsetningstiden for boliger var i juni på 19 dager. Aldri før har omsetningshastigheten i boligmarkedet vært så høy, melder eiendomsmeklerforbundet.

Det er i Stavanger at bolighandelen går raskest for seg. Der gikk det i gjennomsnitt 13 dager fra boligannonsen ble lagt ut på Finn til boligen var solgt. Dette er 10 dager raskere enn for ett år siden - da tok det i gjennomsnitt  23 dager å få solgt en bolig.

 

284 prosents stigning siden 1992

Boligprisene er dessuten 15 prosent høyere enn i juni i fjor. Og sett over lang tid er stigningen enorm: Sammenlignet med bunnåret 1992 er prisstigningen på hele 284 prosent. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 188 prosent høyere enn de var i 1992.

Prisene er nå dessuten 168 prosent høyere enn de var i det forrige toppåret, 1987. Korrigert for inflasjon er prisene 64 prosent høyere enn de var i 1987.

Leiligheter opp

Når det gjelder de ulike boligtypene, er utviklingen noe forskjellig. Når det gjelder delte boliger, steg prisen med 1,1 prosent fra mai til juni, og var dessuten 15,7 prosent høyere enn i juni i fjor. Siden bunnivået i 1992 har prisene økt med 263 prosent.

Prisene på leiligheter steg med 1,1 prosent fra mai til juni, og var 16,0 prosent høyere enn i juni 2005. Siden bunnivået i 1992 har prisene økt med 328 prosent.

Prisene på eneboliger sank derimot med 0,4 prosent fra mai til juni, og var 12,3 prosent høyere enn i juni 2005. Siden bunnivået i 1992 har prisene økt med 225 prosent.