Hopp til innhold

Historiens største børsnotering når Kinas landbruksbank går på børs

Børsnoteringen av Agricultural Bank of China er trolig verdenshistoriens største. Banken har vanvittige 320 millioner kunder.

Bonde foran en filial av Kinas landbruksbank

En bonde på traktor passererer en filial av den kinesiske landbruksbanken (ABC) i Xiangfan, Huabei-provinsen. Banken er den siste av de «fire store» kinesiske som selger ut aksjer.

Foto: Reuters

Den kinesiske landbruksbanken (ABC) er landets tredje største bank, og den siste av de «fire store» som ikke har solgt ut aksjer. Før nå.

6. og 7. juli solgte banken aksjer til en verdi av 19,2 milliarder dollar, over 122 milliarder norske kroner, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den totale verdien av børsnoteringen ligger an til å bli på 22,1 milliarder dollar, vel 140 milliarder kroner. Denne uken går banken på børs både i Shanghai og i Hong Kong.

Verdien av børsnoteringen slår trolig dagens rekord. Den kom da den kinesiske banken ICBC gikk på børs i 2006, skriver tidsskriftet The Economist.

LES OGSÅ: Kina upåvirket av Vestens problemer

320 millioner kunder

ABC har over 24.000 filialer, de fleste av disse i Kina. Banken har ifølge AFP over 320 millioner kunder, ifølge egne nettsider 350 millioner.

For 2010 forventer banken at overskuddet øker med minst 28 prosent fra året før, til over 77 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Godt år for kinesiske banker

(Saken fortsetter under bildet)

Kinesisk bonde stabler mais i Changzhi, Shanxi-provinsen

Mer enn en fjerdel av inntektene til ABC, den kinesiske jordbruksbanken, innteker kommer fra bønder. Her stabler en kvinnelig kinesisk bonde maiskolber utenfor huset sitt i Changzhi i Shanxi-provinsen.

Foto: REUTERS

Det store aksjesalget i forrige uke understreket troen investorer har på at Kinas økonomiske mirakel vil fortsette, skev AFP sist søndag.

Samtidig har banken en klar utfordring: Det å øke profitten, samtidig som den oppfyller mandatet sitt. Det er å motarbeide velstandskløften mellom urbane og rurale strøk.

LES OGSÅ: Kina verdens største på eksport

Dårligst av de «fire store»

ABC ble grunnlagt i 1951, to år etter Mao Zedongs kommunistiske revolusjon. Formålet var å låne ut penger til fattige kinesiske bønder og å fordele statlige penger til rurale områder.

Banken ble tungt eksponert mot lutfattige områder i KInas innland. I tiår måtte den leve med kaotisk politisk styring. Banken fikk etter hvert en stor mengde råtne lån, og et rykte som den svakeste av Kinas store statlige utlånere.

(Saken fortsetter under bildet)

Agricultural Bank of China-filial Beijing

Fotgjengere haster forbi en av ABCs filialer i Beijing. Investorer er den siste av de 'fire store' kinesiske bankene til å selge ut aksjer.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

– Den er generelt sett på som den verste av de fire store bankene, sier analytiker Francis Lun ved Fulbright Securities i Hong Kong til AFP.

Andelen dårlige lån sank mellom 2008 og 2009. Analytikere sier tallet likevel er langt høyere enn konkurrentenes, fordi mer enn en fjerdedel av bankens inntekter kommer fra bankvirksomhet i jordbruksområder.

Bankene tjener 20-30 prosent mindre på lån til jordbruksområder enn til byområder. Lånene er mindre for førstnevnte, og det koster mer penger å følge opp dem.