Finance Credit-innrømmelser

Revisoren til det konkursrammede selskapet Finance Credit John Haukland, erkjente straffskyld under rettssaken mot ham som startet i dag.

Finance Credit. Revisor John Haukland
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Haukland og KPMG er tiltalt for en rekke brudd på revisjons- og regnskapsloven ved revisjon av regnskapene til hovedselskapene i Finance Credit-gruppen i 1999, 2000 og 2001. 

Økokrim mener han burde gjort grundigere undersøkelser i selskapet som fikk låne over 1,5 milliarder kroner ved å blåse opp regnskapene.

Revisorgiganten KPMG er truet av en foretaksstraff, et forelegg, på grunn av de samme forholdene som Haukland er tiltalt for. Selskapet er tiltalt i kraft av å være arbeidsgiver for Haukland.

Selskapets representant i rettssaken, partner i KPMG AS Tom Myhre, viste til Hauklands uttalelse da han ble stilt spørsmål om han erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Ikke bedragerimedvirkning

Aktor understreket i retten i dag at Haukland og KPMG ikke er tiltalt for medvirkning til bedrageri som Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud tidligere er dømt for i Finance Credit-saken. 

- Det er ikke grunnlag for å si at Haukland og KPMG visste hvor dårlig det sto til i Finance Credit, sa Eriksen i retten.

Trond Kristoffersen Finance Credit
Foto: BENDIKSBY TERJE / SCANPIX

Haukland og KPMG overtok revisjonen av hovedselskapene i Finance Credit-systemet i 1999 og beholdt revisjonsansvaret inntil kollapsen i 2002.

Skjulte virkelige tall

Aktor sa i rettssaken i dag at den mangelfulle revisjonen gjorde det mulig for Kristoffersen og Stensrud å manipulere regnskapene til Finance Credit. De fikk selskapet til å framstå med store inntekter og overskudd. På dette grunnlaget fikk de banklån på til sammen 1,5 milliarder kroner.

Torgeir Stensrud
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I virkeligheta var Finance Credit et gjennområttent selskap allerede da Haukland og KPMG overtok revisjonen i 1999.