Hopp til innhold

DnB NOR dømt for dårlig informasjon

– Bedre gjennomslag kan man vel ikke få i en dom, sier Ivar Petter Røeggen, som fikk medhold i Oslo tingrett i dag.

Ivar Petter Røeggen

Ivar Petter Røeggen fikk mehold i retten, som dømmer DnB NOR til å betale 230.000 kroner i erstatning.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

DnB NOR er dømt i Oslo tingrett for å ha gitt for dårlig informasjon om et såkalt strukturert spareprodukt som påførte en kunde et tap på 230.000 kroner.

Ivar Petter Røeggen fra Averøy saksøkte storbanken, og tirsdag fikk han medhold i Oslo tingrett, som dømmer DnB NOR til å betale tilbake Røeggens innskudd.

Dersom dommen blir rettskraftig, må banken derfor betale tilbake 230.000 kroner til Røeggen.

– Full seier

Småspareren var meget godt fornøyd med dagens utfall i Oslo tingrett.

– Dette er full seier. Medhold på alle punkter. Bedre gjennomslag kan man vel ikke få i en dom. Jeg er veldig godt fornøyd, sier Røeggen.

Blir dommen stående, får den konsekvenser for flere tusen småsparere. Dermed er ikke dette bare en seier for Røeggen, men også for mange andre i en liknende situasjon.

– Jeg er ikke bare fornøyd på egne vegne, men også på vegne av alle andre som denne saken angår. Samtidig innebærer konsekvensene av en rettskraftig dom såpass stort ansvar for banken at jeg forventer at DnB NOR anker dommen. Det må de bare gjøre, for jeg er forberedt på å kjøre videre. Det går ikke an å gi seg nå, sier Røeggen til NTB.

Tapte 230.000 kroner

Røeggen kjøpte spareproduktet i 2000 og lånte penger av banken til investeringen. Løpetiden var seks år og aksjemarkedet gikk dårlig.

Han fikk ingen avkastning og tapte i alt cirka 230.000 kroner, om lag halvparten av det han investerte. Tapet inkluderte blant annet på lånerenter. Tingretten peker i dag på at banken ga svært mangelfull informasjon.

Rettens flertall fant dermed at avtalen var ugyldig, mens mindretallet ville frifinne DnB NOR.

«Flertallet finner at Røeggen må få fullt medhold i sin påstand, og stilles som om avtalen ikke hadde vært inngått. At han hadde gått inn på et spenningsprosjekt, kunne tale for bare delvis restitusjon av hans ytelser. Men flertallet finner at det dominerende hensyn er at banken har gitt så mangelfull informasjon som ovenfor vist, og at Røeggen med stor sannsynlighet ikke ville ha gått inn på avtalen - heller ikke delvis - om han hadde fått riktig informasjon», heter det i dommen.

DnB NOR anker trolig

DnB NOR beklager dommen i Oslo tingrett, men finner en viss trøst i at en av dommerne tok dissens. Banken vil etter alt å dømme anke saken til lagmannsretten.

– Det er flere punkter i dommen vi ikke er enige i, men vi vil nå bruke noen dager på å gå gjennom hele materialet på 37 sider. Vi ser at dommerne ikke ble enige, og at det var to mot en. DnB NOR ble heller ikke ilagt sakskostnader, sier
informasjonsdirektør Thomas Midteide til NTB.

Han vil ikke forskuttere en anke, men er enig i at saken er av stor prinsipiell betydning.

– Vi skulle gjerne vært denne saken foruten og synes det er leit å møte en kunde i retten på denne måten, sier Midteide, som ikke vil spekulere i hva som vil skje for tusenvis av andre småsparere, dersom tingrettens dom blir stående.

1400 klagesaker på vent

Forbrukerrådet har engasjert seg for saken på Røeggens side på grunn av sakens prinsippielle karakter, og er strålende fornøyd med dagens utfall.

– Forbrukerrådet har fått fullt gjennomslag for sitt hovedsynspunkt. Nå må banken etterleve dommen – og betale tilbake både til Røeggen og andre som har kjøpt de samme produktene, sier direktør Randi Flesland til Forbrukerrådets hjemmeside .

Det skal ligge om lag 1400 klagesaker i Bankklagenemnda som avventer utfallet i Røeggen-saken.

Det anslås at anslagsvis 150.000 nordmenn har investert i lånefinansierte strukturerte spareprodukter. Ved inngangen til 2007 var det 34 milliarder kroner som var investert i slike produkter med penger lånt i norske banker.