Hopp til innhold

Ny avtale kan gi slutt på skatteparadis

Sveits og Luxembourgs tid som finansparadiser for nordmenn kan snart være over. Denne uken har Norge blitt enige med landene om et utkast til endringer i skatteavtalene.

Kristin Halvorsen (SV)

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er fornøyd med det nye utkastet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I utkastet har både Sveits og Luxembourg forpliktet seg til å gi opplysninger om nordmenns innskudd i banker og finansinstitusjoner i landene.

Norge kan dermed be om opplysninger omkring norske kontoer i disse landene.

Nordmenn skjuler penger

Per Ditlev-Simonsen.

Tidligere ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen, kom under hardt vær i 2007 da det ble kjent at han hadde skjult deler av sin formue i Sveits.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det har i flere tiår vært antatt at pengesterke mennesker, også nordmenn, skjuler penger i disse landene for sine nasjonale skattemyndigheter.

Tidligere ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen, kom under hardt press her hjemme da det i 2007 ble kjent at han hadde holdt 1,5 millioner kroner hemmelig for likningsmyndighetene.

Ditlev-Simonsen hadde skjult deler av sin formue på kontoer, under kallenavnet «tantene i Sveits».

Les: Per Ditlev-Simonsen trekker seg

Les også: Flere som Ditlev-Simonsen

Halvorsen fornøyd

- Jeg er meget fornøyd med dette gjennombruddet overfor Sveits og Luxembourg. Det lukkede bankvesenet i disse to statene står trolig for en ganske stor andel av nordmenns bortgjemming av skatteunndratte midler i utlandet. Det vil bety mye for avdekkingsmulighetene at bankene i disse to landene nå blir forpliktet til å gi kontoopplysninger når norske skattemyndigheter spør, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Norge har sammen med flere andre OECD-land arbeidet for at opplysninger ikke skal kunne holdes skjult i skattesaker under henvisning til lovgivning om bankhemmeligheter.

Også G20 landene har som følge av finanskrisen lagt stort press på land med lovgivning som hindrer innsyn i bankforhold.

– Greit med kontoer i utlandet

Halvorsen sier at det er for henne er skattemessig helt greit at nordmenn har kontoer i Sveits og Luxembourg, så lenge pengene blir oppgitt i selvangivelsen her hjemme.

Det tas sikte på at endringsforslagene undertegnes til høsten, slik at de kan få virkning for 2010.