NRK Meny
Normal

Nå slipper du å fylle ut barnehagefradrag i selvangivelsen

Fra og med 2011 slipper over 200.000 foreldre med privat barnepass å fylle ut fradrag i selvangivelsen.

Barn som aker.

Fra nyttår får barneforeldre en post mindre å fylle ut i selvangivelsen. Private barnehager får nå rapporteringsplikt.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Til nå har foreldrene måttet finne ut hvor mye de har betalt for barnepass og føre det i selvangivelsen for å få lavere skatt.

Men nå er det de private barnehagene som må gjøre jobben, forteller skattedirektør Svein Kristensen:

– Dette gjør at det blir litt mindre jobb for foreldrene, og litt enklere å forholde seg til selvangivelsen, sier Kristensen til NRK.

– Tas mer på alvor

Skattemyndighetene mener sjansen for juksing og feil er lavere jo flere forhåndsutfylte opplysninger en kan sette opp på selvangivelsen.

Derfor ønsker skattedirektøren at så mye av selvangivelsen som mulig skal være ferdig utfylt:

– Vår erfaring sier at når vi får forhåndsutfylte beløp, vil folk forholde seg mer alvorlig til det enn om de må oppgi eller ikke oppgi, sier Kristensen som tror en del foreldre til nå har betalt for mye i skatt.

– Derfor er det bra at man nå får en automatisk innrapportering fra de private barnehagene. Det sikrer at man får de fradragene man skal ha.

– Noen blir stressa

Den nye oppgaveplikten berører omlag 130.000 barn som er i private barnehager, parker og SFO. Utgiftene til stell og pass av barn må da rapporteres inn.

Innen 20. januar må rundt 1800 barnehager ha sendt inn disse opplysningene, noe kommunikasjonsdirektør i private barnehagers landsforening Jørn-Tommy Schjelderup ikke tror blir et stort problem:

– Dette er en veldig gjennomregulert og pliktoppfyllende sektor. Man gjør det man får beskjed om. Men juletida er veldig stressende for barnehagene, så jeg regner med at noen blir litt stressa når de ser at fristen er 20. januar, sier Schjelderup.