Hopp til innhold

Kritiserer Crews gruveplaner

Norges ambassadør på Filippinene, Ståle Torstein Risa, tviler på at det omstridte norske gruveselskapet Crew Minerals får starte nikkelutvinning i landet.

Prøveboring på Mindoro

Gruveselskapet Crew Minerals vil utvinne nikkel i grunnen under mangyan-folkets landsbyer.

Foto: Norwatch

Ståle Torstein Risa

Tviler på at Crew Minerals får lisens: Manila-ambassadør Ståle Torstein Risa.

I September fortalte NRK om den massive lokale motstanden mot de norske gruveplanene, som setter livsgrunnlaget i fare for flere tusen mangyan-urfolk på den fattige øya Mindoro.

Crew vil utvinne nikkel i grunnen under mangyan-folkets landsbyer og skogområder, og grave opp et enormt område på jakt etter metaller.

Lokale stammeledere sier de ble lurt til å sette tommelavtrykkene sine på en avtale. I bytte for dette skal de ha fått to kilo ris.

Les også: Føler seg lurt av norsk selskap

Fikk ikke støtte for gruveplaner

Kritisk rapport

Hans Christian Qvist

Avviser kritikk: Crew-direktør Hans Christian Qvist.

Foto: NRK

Som følge av NRKs oppslag om saken, reiste Norges ambassadør i Manila, Ståle Torstein Risa, til Mindoro i forrige måned.

Hans omfattende rapport til utviklingsminister Erik Solheim konkluderer med at:

  • Crew Minerals kan få store problemer med å få en ECC-lisens (miljølisens nødvendig for å starte gruvedrift, red.anm) på grunn av kraftig lokal motstand mot prosjektet.
  • Selskapet møter massiv politisk motstand på Filippinene. Både provinsguvernøren, berørte ordførere og lokale kongressrepresentanter er sterke motstandere av de norske planene. Den katolske kirken er også sterke og mektige motstandere.
  • Det skal ha skjedd drap på lokale politikere som følge av konflikten rundt gruvedriftsspørsmålet.
  • Crew Minerals har "manipulert fakta for å gi inntrykk av å ha lokal støtte", hevder en kongressrepresentant overfor Norges ambassadør.
  • Det er også enkelte som støtter gruveplanene, men det er en liten minoritet, og de er hovedsakelig motivert av muligheter for godt betalte jobber i prosjektet. 

Last ned hele rapporten her.

 

Avviser konklusjonene

Crew Minerals avviser konklusjonene i Risas rapport.

Gruveselskapets administrerende direktør Hans Christian Qvist sier til NRK at mye har skjedd siden ambassadørens besøk i provinsen i Oktober.

- Vi har hatt flere møter for å informere lokale politikere bedre om våre planer. Responsen har vært svært god. Vi har nå støtte fra flere politikere, og en kongressmann har snudd. Han er nå varm tilhenger av våre planer, hevder Qvist.

Han avviser også at lokale politikere er drept som følge av sin gruvemotstand.

- Jeg har hørt disse ryktene, og sjekket dem ut. De sakene har ingenting med våre gruveplaner å gjøre.

Crew Minerals sendte i ettermiddag ut en børsmelding fordi selskapet var kjent med at det kom et oppslag i NRK om ambassadørens rapport.

Kursen i selskapet sank umiddelbart med over 6 prosent, men har utover ettermiddagen tatt igjen noe av tapet.