Hopp til innhold

– Milliardlettelse for småbedrifter

140.000 norske aksjeselskaper skal nå slippe å revidere regnskapene sine, noe som kan spare dem for opp til tre milliarder kroner årlig, sier næringsminister Trond Giske (Ap).

Trond Giske

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) går inn for å la småbedrifter slippe å måtte la revisorer gå gjennom selskapene.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Dette er det største enkelttiltaket på forenkling noensinne for småbedriftene i landet, sier næringsministeren til NRK.

Gjelder småbedrifter

Mellom 130.000 og 140.000 selskaper berøres av endringen som innebærer at aksjeselskaper som omsetter for mindre enn 5 millioner kroner heretter skal slippe revisjonsplikt

Kravet er også at de har under 10 årsverk og eiendeler for under 20 millioner kroner.

Selskapene vil spare mellom 10.000 og 30.000 kroner i årlige revisjonskostnader. Samlet betyr dette en besparelse på mellom halvannen og to milliarder kroner.

– Voksne nok

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Bedriftsforbundet har vært pådrivere for å fjerne revisjonsplikten for små selskaper.

– Dette er en tillitserklæring til bedriftene. De kan nå selv velge om de vil ha revisor. Mange av disse er voksne nok til å levere inn sine regnskaper uten å måtte ha revisjon, og dermed slippe utgifter til dette, sier direktør John G. Bernander i NHO til NRK:

På den annen side er revisorene imot å lempe på revisjonsplikten, som de mener vil bidra til flere økonomiske lovbrudd.

– Vi tror revisjon er viktig for å drive skattekontroll for myndighetene. Vi tror dessuten ikke dette vil føre til de store besparelsene for bedriftene. Fordi mange vil fortsette med revisjon, og mange andre vil måtte bruke mer penger på regnskapførere, sier Per Hanstad, administrerende direktør i Den norske Revisorforening.

Skatteetaten og Økokrim er også negative til lovendringen som regjeringen presenterer i dag.

Lang tids dragkamp

Endringen kommer etter en kamp der Senterpartiet har kjempet for, SV har vært imot og Arbeiderpartiet har vært delt. Men både finansminister Sigbjørn Johnsen og næringsminister Trond Giske skal ha vært blant forkjemperne i Apm skriver Dagens Næringsliv.

For Finansdepartementet kan de nye reglene føre til tap på flere hundre millioner kroner. Svenske myndigheter har kalkulert med tapte inntekter på én milliard kroner på den svenske reformen, ifølge avisen.

Revisjonsplikt for småbedrifter er allerede avskaffet i mange EU-land, blant annet Danmark, Finland og Sverige.