Hopp til innhold

I dag kommer amerikanske bankkunder til å bli forbannet

Til tross for sterk irritasjon og motstand i befolkningen starter USAs største banker å betale ut sine milliardbonuser i dag.

Meglere på Wall Street

BONUSFEST: I dag begynner bonusutbetalingene i bank- og finanssektoren i USA.

Foto: DON EMMERT / Scanpix/AFP

President Barack Obama har forsøkt å mane amerikanske banker og finanshus til moderasjon i forhold til egne bonuser etter at staten måtte pumpe inn flere hundretalls milliarder dollar for å redde landets banker under finanskrisen.

Les også: Enighet om omfattende finansregulering i USA
Les også: - Uaktuelt med norsk bonus-skatt
Les også: Strammer inn på bonusutbetalinger

Han har møtt en kald skulder i bransjen. De har, ifølge Washington Post, allerede varslet utbetalinger av bonuser som når opp mot bonusene i de beste årene før finanskrisen de selv var medvirkende i å sette igang.

Utbetalingene starter i dag, og det er ikke småpenger det er snakk om. Ifølge Wall Street Journal skal de største selskapene innen amerikansk bank og finans ut med bonuser på 145 milliarder US dollar.

Det tilsvarer 822 milliarder kroner, eller nær en tredel av det norske oljefondet.

Det kommer til å bli bråk.

Presidenten bare et "slideshow"

Obama har gjentatte ganger gått til angrep på gigantbonusene. Så sent som torsdag kalte han dem «obskøne» ettersom mange amerikanere fortsatt er rammet av finanskrisens kjølvann.

Miksen av hard ordbruk og en nyansert politikk fra statens side har imidlertid ikke hatt noen effekt, og bankene og finanshusene fortsetter som før.

President Barack Obama og visepresident Joe Biden

SLITER: President Barack Obama og visepresident Joe Biden får ikke gjennomslag i finans- og bankbransjen.

Foto: Charles Dharapak / Scanpix/AP

Nå etterlyser flere en hardere linje fra Obamas administrasjon, og presidentens rådgiver Kenneth Feinberg er klar på at publikum må se resultater dersom de ikke skal miste troen på presidentens mulighet til å begrense bonusene.

– Mange vil se tilbake på det vi har gjort som et «slideshow» dersom lederne på Wall Street får 20 eller 30 millioner dollar, sier Feinberg.

Hard beskatning

Ett av forslagene som har kommet fra Obamas egne rekker blant demokratene, er at man innfører en flat skatt på 50 prosent på de store bankenes bonuser.

Pengene som blir tatt inn på denne særskatten skal brukes til å finansiere små- og mellomstore bedrifter.

Det er også foreslått en særskatt på alle finansielle transaksjoner.

Myndighetene ser også på mulighetene til å innføre en form for engangsskatt på bonusene som utbetales i år etter britisk modell.

Avvist av bank- og finanssektoren

Bank-lederne, de som ligger an til å få den største delen av bonuskakene som skal deles ut i nærmeste fremtid, sier de ikke føler seg truffet av kritikken.

Wall street

SAY NO EVIL: Bank- og finansfolk mener de ikke skylder staten annet enn litt takknemlighet etter at staten pumpet inn penger under finanskrisen.

Foto: Richard Drew / Scanpix/AP

De sier at de skylder myndighetene en stor takk for at de var villige til å pumpe hundrevis av milliarder dollar inn i bransjen for å redde økonomien, men at det er umulig å regne ut hvor mye denne hjelpen egentlig er verdt.

De sier også at bonusene er helt nødvendig for å beholde de beste hodene som, uten bonuser, ville flyttet til andre selskaper.