Hopp til innhold

- Yara risikerer kjempebot i USA

Dersom Yara får en korrupsjonsdom mot seg i Norge kan selskapet få amerikanske myndigheter på nakken. Det kan bli dyrt, mener korrupsjonsekspert.

Jørgen Ole Haslestad, konsernsjef i Yara

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og Yara samarbeider aktivt med Økokrim for å grave opp mulige korrupsjonstilfeller i selskapet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Tina Søreide, korrupsjonsekspert

Tina Søreide, korrupsjonsekspert

Foto: Christian Michelsens Institutt

Tirsdag morgen ble det kjent at tidligere toppsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet av Økokrim for medvirkning til grov korrupsjon i forbindelse med selskapets etablering i Libya.

LES OGSÅ: Tidligere Yara-sjef siktet i korrupsjonssak

Dersom Yara dømmes for korrupsjon kan det få alvorlige følger for selskapets virksomhet i USA, mener korrupsjonsekspert Tina Søreide.

Hun har doktorgrad i korrupsjon, og har i en årrekke jobbet med korrupsjon blant annet ved Christian Michelsens Institutt og i Verdensbanken.

- Kan bli svartelistet

Søreide understreker at hun ikke kjenner Yara-saken inngående, men uttaler seg generelt.

– Når en bedrift blir funnet skyldig i korrupsjon kan det bli svartelistet noen steder slik at de ikke får kontrakter. Den kan også bli etterforsket i USA, og da er risikoen høy for å få større straff enn i Norge, sier Søreide.

Hun viser til at tyske Daimler A.G. nylig måtte betale en bot til amerikanske myndigheter på 93,6 millioner dollar på grunn av en korrupsjonssak i Libya.

Beløpet tilsvarer mer enn en halv milliard kroner.

– Det er et nivå som er mye høyere enn det vi ville hatt i Norge, sier Søreide.

LES OGSÅ: Yara-pengar kan ha gått til Gaddafi

– Uten å kjenne Yara bestemt så tyder alt på at en korrupsjonsdom vil kunne få følger i USA. Det er nok at en bedrift har en bankkonto eller formell kontakt med USA for å kunne bli etterforsket og dømt for korrupsjon. Da er det Foreign Corruption Practises Act som gjelder, sier Søreide.

Tidligere konsernsjef i Yara pågrepet fredag

Fredag ble tre tidligere Yara-direktører, deriblant tidligere konsernsjef Thorleif Enger, siktet for medvirkning til grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet.

Erik Lundeby, etikkansvarlig i NHO

Erik Lundeby, etikkansvarlig i NHO

Foto: Johan B. Sættem

Strafferammen for forholdene direktørene er mistenkt for er ti år.

– Thorleif Enger ble pågrepet i avhørsaksjonen vi hadde i helgen med sikte på å få avhørt disse personene samtidig, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NRK.no.

Alle de tre Yara-direktørene nekter straffskyld.

LES OGSÅ: Yara-direktører fratrer sine stillinger

Økokrim har i mer enn ett år etterforsket Yara for korrupsjon i Libya og India.

Tirsdag morgen sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NRK.no at Økokrim håper å kunne komme et påtalevedtak om kort tid.

- Skjønner at selskapet tar det alvorlig

Etikkansvarlig Erik Lundeby i NHO ønsker ikke å uttale seg om Yara-saken spesielt, og viser til at den er under etterforskning av politiet.

– Men det vi generelt ser er at myndighetene i andre land, som for eksempel USA, følger med på det som skjer også på den norske arenaen, sier Lundeby.

Han sier at flere land, blant annet USA har regler som for eksempel kan ekskludere korrupsjonsdømte selskaper fra offentlige anbud.

– Myndighetene kan reagere på ting som skjer i andre land. Jeg skjønner at selskaper som er inne i slike saker tar det veldig alvorlig, sier Lundeby.