- Spetalen slipper for billig unna

Hedgefondforvalter Peter Warren tar Oljefondet i forsvar, og mener Øystein Stray Spetalen slipper for billig unna med sitt angrep på Oljefondet.

Forvalter Peter Warren
Foto: Nyhetsspiller / NRK

- Alle andre ville blitt rullet i tjære og fjær. Men fordi det er ham (Spetalen), holder hylekoret kjeft, sier fondsforvalter Peter Warren til E24 om Øystein Stray Spetalens kritikk av de disposisjonene som er blitt gjort av Oljefondet.

Forsvarer oljefondet

I sin egen blogg gikk Warren torsdag ut og forsvarte Oljefondets forvaltning. Han mener at direktøren i Statens pensjonsfond Utland Yngve Slyngstad og hans stab burde fått bedre tid på seg til å vise resultater.

Warren sammenligner forvaltningen av fondet med en maraton der kun 300 meter er unnagjort og 41,9 kilometer fortsatt gjenstår.

I fjor forsvant en fjerdedel av fondet i finanskrisen, og direktør Slyngstad måtte onsdag forsvare et tap på svimlende 633 milliarder kroner.

Oljefondet tapte 633 milliarder

- Bommer

Spetalen på sin side mener at Warren bommer med sin kritikk.

- Jeg har ikke kritisert forvaltningen, jeg har kritisert mandatet som politikerne har ansvaret for. Norge har vunnet i Lotto, og da er det viktigste å bevare pengene. Vi tar alt for mye risiko ved å ha for mye aksjer i, sier Spetalen til E24.

I 2007 da aksjemarkedene var på topp, hevet den sosialistiske finansministeren Kristin Halvorsen aksjeandelen i fondet til 60 prosent fra 40.

Oljefondet tapte 633 milliarder

- Det var helt feil, og det er bevist nå. Det er ikke politikernes oppgave å ta risiko. Det er det jeg har sagt hele tiden, sier Spetalen.

Nær tapping av fondet

Han mener at Warren også tar feil på tidsperspektivet til Oljefondet.

- Han tar grunnleggende feil når han sier hvor kort det er løpt. Vi er godt over halvveis til å betale ut store summer. Litt avhengig av oljeprisen kan det allerede om ti år være netto uttak av Oljefondet, sier Spetalen til E24.

Warren tror at Spetalen slipper unna kritikk fordi han er en stor og viktig kunde hos mange meglerhus. Det gjør at potensielle kritikere ikke vil legge seg ut med investoren.

- Alle holder kjeft

- Men det som er morsomt med debatten, er at det er Øystein Stray Spetalen som startet den. Hadde det vært en hvilken som helst annen person, ville de fleste kastet seg på det og angrepet vedkommende. Men fordi det er Spetalen – som legger igjen så mye kurtasje i markedet – holder alle kjeft, mener Peter Warren, ifølge E24.

Spetalen sier at han ikke er redd for kritikk og trekker frem at han var på Redaksjon 1 i NRK onsdag. Der møtte han kritikk fra sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset First Securities. Spetalen er kunde av First.