Hopp til innhold

- Rentemas er valgflesk

Norges Bank lar seg ikke - tross mye mas - presse til å fremsynde neste ukes rentemøte.

Jan Petter Sissener
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Næringslivsprofilen Jan Peter Sissener synes det lukter valgflesk og populisme, når politikerne skriker om betydningen av å få en rentebeslutning fra sentralbanken denne eller neste uke.

Aviser, nettsteder, radio og TV har kappes om å presentere krav fra politikere og næringslivsaktører om at sentralbanksjefen må framskynde rentemøtet - som etter planen skal holdes neste onsdag, den 17. desember.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Norges Bank lar seg ikke påvirke av hylekoret.

- Vi hører ha som blir sagt, men vi fastholder det rentemøtet vi har annonsert, sier Siv Meisingseth, som er kommunikasjonsdirektør i Norges Bank til NRK.

Norge kollapser ikke

Professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Hilde Bjørnland, mener det ikke ligger noen samfunnsøkonomisk gevinst i å framskynde rentemøtet.

- Det er ikke slik at Norge kollapser hvis man har rentemøte en uke senere i stedet for å fremskynde det til denne uken. Så dårlig stilt er det ikke med norsk økonomi, at vi ikke kan vente den ene uken på at Norges Bank tar en beslutning, sier hun.

I Sverige ble rentemøtet til den svenske sentralbanken fremskyndet 12 dager, og den overrasket markedet med å et rekordstort rentekutt på 1,75 prosent, nærmere det dobbelte av hva ekspertene trodde på forhånd. Også Storbritannia og EU kuttet kraftig i sine renter.

Men både Sverige og Storbritannia hadde, i motsetning til Norge, et stort behov for å overraske markedet, påpeker Bjørnland.

- Så jeg synes de godt kan vente til den 17. desember - og heller gjøre en god beslutning da og gi en klar pekepinn på hvor fort renten da skal ned, sier hun.

- Kutt så det monner

Og selv om heller ikke Sissener ser noen grunn til at sentalbankens styre skal møtes før neste uke, er rådet fra den gamle aksjestrategen til sentralbanksjef Svein Gjedrem er krystallklart.

- Jeg tror det er vesentlig mye viktigere at de kutter ordentlig enn at det skjer den 10. eller den 17. Det er helt uinteressant. Men legg vekk de små men ikke hyppige skrittene, og kutt så det monner.

- Jeg tror pasienten er i ferd med å bli ordentlig syk og da er det bedre å gi den en overdose enn det motsatte. 100 til150 punkter synes jeg er betimelig, sier Sissener til NRK.