Normal

- Mange har streiket lenge for lite

- Dette er en dag da alle ønsker å fremstå som vinnere, sier NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

Video steinar mediaas

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas sier at man kunne vanskelig tenke seg at oppgjøret i kommunal sektor skulle bli vesentlig bedre enn for de statsansatte.

Foto: Nyhetsspiller

Klokka 14 i dag var den største streiken i Norge på 30 år over, og partene i konflikten er i varierende grad fornøyd med det oppnådde streikeresultatet.

LES: YS mest fornøyd av arbeidstakerne

LES OGSÅ: Kommunestreiken er over

- Dette har vært en durabelig maktkamp. Hvis man ser på bare resultatet på desimalene har veldig mange streiket veldig lenge for veldig lite, sier NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas.

Han mener imidlertid at oppgjøret, som fikk en ramme på om lag 3,4 prosent, handler like mye om en maktkamp. Fagforbundets leder Jan Davidsen har styrket sin posisjon, ved at en større del av tilleggene blir gitt sentralt, mener Mediaas.

FAFO- forsker Bård Jordfald sier til NRK at resultatet av lønnsoppgjøret i kommunesektoren ligner mye på det som er oppnådd i staten, der lønnsramma er anslått til 3,3 prosent.

- Vi har oppnådd å få like mye som det de andre tariffområdene har fått. Det som er det dumme er at vi måtte streike for å få det til, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til NRK.

LES OGSÅ: Jubler over streikeslutt

LES OGSÅ: – Nå må elevene på skolen igjen

Skyver kostnader til 2011

Men deler av lønnsramma er skaffet til veie ved å skyve på noe av de lokale tilleggene til neste år.

KS ville opprinnelig at 1,4 prosent av de totale tilleggene skulle gis lokalt.

Resultatet ble totalt 1,2 milliarder kroner til lokale forhandlinger. Av dette skal 0,85 prosent gis fra 1. august 2010, mens 0,15 prosent gjelder fra 1. januar 2011, i følge KS.

- Noe av pengene kommer på et senere tidspunkt, noe som gjør at oppgjøret ser litt bedre ut, sier Mediaas.

  • Hovedtrekkene i oppgjøret er at det skal gis et generelt tillegg på 2,1 prosent, minimum 7100 kroner
  • 1,2 milliarder kroner til lokale forhandlinger med 0,85 prosent fra 1. august 2010 og 0,25 prosent fra 1. januar 2011.
  • Oppgjøret har en ramme på om lag 3,4 prosent.

LES OGSÅ: – Godt at kommunestreiken er over

LES OGSÅ: Nå kan de slutte å streike

- Mye av neste års lønnsramme er oppbrukt

FAFO-forsker Bård Jordfald sier til NRK at store deler av kostnadene for den lokale potten er skjøvet til mellomoppgjøret i 2011.

- Det innebærer også at lønnsramma for mellomoppgjøret til neste år i stor grad er oppbrukt, sier Jordfald.

Professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo sier til NRK at oppgjøret synes å være en anelse bedre enn det som ble oppnådd i staten.

- I tillegg har arbeidstakerne også greid å flytte arbeidsgiverne noe i retning av økte sentrale tillegg, men ikke mye, sier Holden.

LES OGSÅ: Kommunene kommer raskt i gang