NRK Meny
Normal

- Greit å tjene på sikkerhet

- Aker Kværner må ha lov til å gjøre sikkerheten ved atomanlegget Sellafield i Storbritannia bedre, selv om vi mener det bør nedlegges, mener miljøvernminister Erik Solheim.

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim i Stortingets muntlige spørretime.

Foto: NRK

Solheim lovet å fortsette kampen for å få stengt anlegget, da han svarte Gunnar Kvassheim (V) i den muntlige spørretimen i Stortinget i dag.

Kvassheim tok utgangspunkt i NRKs opplysninger om at Aker Kværner har hatt tre ulike oppdrag ved Sellafield-anlegget siden 1999, et anlegg flere norske regjeringer og andre land vil stenge på grunn av radioaktive utslipp i sjøen.

Dobbeltrolle

Kvassheim pekte også på at staten er deleier i Aker Kværner etter å ha gått inn med med fem milliarder kroner i selskapet, og pekte på den dobbeltrollen han mener regjeringen dermed kommer i - på den ene siden å tjene penger på at Aker Kværner har påtatt seg oppdrag på Sellafield og samtidig kjempe for at anlegget nedlegges.

Flere andre talere fra opposisjonen var inne på det samme i sine oppfølgingsspørsmål til statsråden.

Per Kristian Foss fra Høyre spurte for eksempel om ikke Solheim innser at Aker Kværners engasjement svekker regjeringens kamp mot Sellafield-anleggets eksistens.

Ønsker nedleggelse

Solheim beklaget at britene ønsker å gjenåpne den omstridte THORP-avdelingen ved Sellafield og forsikret om at regjeringen fortsatt vil understreke sin motstand mot Sellafield i den løpende kontakten med britiske mynigheter.

- Når Storbritannia beklagligvis har slik planer, kan det ikke være galt at Aker Kværner tjener penger på å gjøre det sikrere. Vi ønsker også at Kola-kraftverket i Russland skal nedlegges, men flere norske regjeringer har bevilget penger for å gjøre det sikrere, sa Solheim.