Hopp til innhold

- For tidlig å friskmelde norsk økonomi

Norske banker tjener mer og taper langt mindre på utlån enn på samme tid i fjor. Likevel er det for tidlig å si at norsk økonomi er friskmeldt, mener ekspertene.

Guttorm Schjelderup, professor ved Norges Handelshøyskole

Utviklingen i norsk økonomi påvirkes av at veksten i andre land har bitt seg fast på et lavt nivå, sier NHH-professor Guttorm Schjelderup.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I dag la landets største bank DnB NOR frem resultater for 3.kvartal som viser at banken tjente langt mer penger og tapte vesentlig mindre på utlån enn på samme tid i fjor.

LES: DnB NOR har kuttet tapene

LES OGSÅ: Pengene ruller inn i Sparebanken Nord-Norge

Rune Bjerke

Konsernsjef Rune Bjerke og DnB NOR-konsernet tapte 1,6 milliarder kroner mindre på utlån i 3.kvartal i forhold til samme periode i fjor.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De siste dagene har flere av landets ti største største banker rapportert om samme tendens. Både Nordea, Sparebank 1 SR-bank, Sparebanken Vest og Sparebanken Nord-Norge har lagt frem tall som viser at inntjeningen stiger og tapstallene faller.

Men at økonomien i landets største banker blir bedre er ikke nok til å friskmelde en økonomi i lavkonjunktur, mener ekspertene.

- Det er for tidlig å si at disse tallene friskmelder norsk økonomi helt. Norsk økonomi er avhengig av utviklingen i utlandet, og der har veksten dessverre bitt seg fast på et lavere nivå enn ventet, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole.

Han mener at de sterke banktallene viser at bankene er blitt mer restriktive i sin utlånspraksis og har fått større kontroll med sine tap på utlån.

- Vil fortsatt ha lavkonjunktur

I Statistisk Sentralbyrås siste konjunkturrapport fra september, sier byrået at norsk økonomi er inne i en klar lavkonjunktur. Først om to år vil norsk økonomi igjen komme på skinnene med oppgang i konjunkturene, dersom SSB får rett.

LES OGSÅ: – Regjeringen tror for godt om 2011

Schjelderup er enig med SSB i at det vil gå flere år før Norge igjen kommer inn igjen i en høykonjunktur.

- Norge er en liten åpen økonomi som er veldig avhengig av det som skjer i utlandet. Ute er de makroøkonomiske utsiktene, spesielt i USA, svært usikre, sier NHH-professoren.

- Går rette veien, men tar tid

Erling Steigum, professor ved Handelshøyskolen BI

Erling Steigum, professor ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

Professor Erling Steigum ved Handelshøyskolen BI sier at bankenes sterke resultater viser at norske banker og norsk økonomi har klart seg overraskende bra gjennom finanskrisen.

- At vi har lavkonjunktur skyldes at det tar tid å komme ut av den økonomiske nedturen som begynte i 2008. Det går nå rette veien, men det tar alltid tid å få ned arbeidsledigheten selv om den ikke har blitt så høy i Norge som i andre land, sier Steigum.