Hopp til innhold

- Bankene svindler deg

Bankene driver med svindel når de låner ut penger for å spare i sammensatte spareprodukter. Det mener professor Terje Hansen som nå ber regjeringen om forbud.

Penger
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bjørn Erik Thon

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sier de har fått mange klager på sammensatte spareprodukter.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Tidlig på nyåret skal Kredittilsynet levere en rapport om denne spareformen til Finansdepartementet. Professor ved Handelshøyskolen i Bergen Terje Hansen håper det nå blir forbudt å tilby denne kompliserte spareformen.

- Ren svindel

- I økonomisk forstand er dette ren svindel, sier Hansen til NRK.

Nordmenn har plassert rundt 40 milliarder kroner i sammensatte spareprodukter. 30 milliarder av disse er lånte penger. Det har fått forbrukermyndighetene til å reagere.

Sammensatte spareprodukter skiller seg fra vanlige sparefond ved at banken garanterer avkastning. Mesteparten av pengene du sparer blir satt i banken, mens en liten del blir brukt til å spekulere i valuta, aksje- eller råvaremarkedet.

Synes du dette høres komplisert ut? Professor Hansen er enig:

For kompliserte

- Noen er så kompliserte at selv ikke banken har mulighet til å vurdere dem. Og da forvente at kundene skal kunne vurdere disse produktene, er direkte latterlig, mener professoren.

Hansen understreker at bankene nok har det juridiske på det tørre, men at det er en dårlig spareform hvis hensikten er å tjene penger:

- Det er dårlig i den forstand at hvis man sparer over tid så vil man garantert tape penger. Man kan aldri utelukke at man i en periode kan gå med overskudd, legger han til.

Den fjerde januar skal Kredittilsynet etter planen levere en rapport om disse spareordningene til Finansministeren. Hansen håper at muligheten til å tilby lån til slik sparing blir forbudt.

Ønsker ikke forbud

Det synes kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens hovedorganisasjon er å gå for langt:

- Men folk bør være varsomme med lånefinansiering. De bør være bevisst på at lånefinansiering øker risikoen i produktet, sier Osland som er overrasket over at lånefinansieringen er så høy som den er.

Osland mener nye regler som ble innført i år burde holde.

- Vi har fått på plass ett nytt regelverk Mifid, sier Osland.

Innføringen av EU-direktivet Mifid skjerpet blant annet meglernes opplysningsplikt.

- Det gir sterkere krav til finansiell rådgiving. I tillegg skjer det ett kompetanseløft i næringen. Det er også sånn at næringen skal ha en autorisasjonsordning på plass i år. Dette gir ytterligere forbedring, mener Osland.

- Det er behov for å bedre den finansielle rådgivningen, ikke minst i forhold til disse produktene, sier han.

Selvmotsigelse

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon synes det ligger en selvmotsigelse i å låne penger for å spare penger. Ombudet har fått mange klager på sammensatte spareprodukter. Nå ser Thon frem til å lese Kredittilsynets rapport. Han tror den kan bli gjenstad for flere debatter:

* Hva slags opplæring som skal gis til de som selger?

* Skal det settes grenser for hvilke produkter som kan selges?

* Skal det være enda strengere regler om opplysning rundt lånefinansiering?

* Eller skal det bli forbudt å lånefinansiere denne typen produkter?

- Så her kan vi tenke oss en lang katalog med tiltak som vi skal diskutere når vi har lest rapporten, avslutter Thon.