|
Rypebryst er et vilt alternativ til den tradisjonelle julematen. Foto: Egil Torheim/ NRK. |
Selv om pinnekjøtt, svineribbe, juletorsk og lutefisk blir regnet som de egentlige julemidagene, er det mange som foretrekker vilt på selve julekvelden.
Av
Egil Torheim og
Ingvil Teige Stiegler
Har du ikke greid å skaffe pinnekjøtt eller kanskje du er lei av ribbe? Rypebryst et godt og velsmakende alternativ.
Saus på skroget
Mange rypejegre sverger til nettopp denne retten på julaften. Den er enkel og rask å tilberede. Skal du lage sausen av hele ryper der du bruker selve skroget fra fuglen, er det viktig at du ikke varmebehandler for lenge. 20 minutter er nok, ellers blir smaken beisk.
Slik gjør du
Begynn med saus og garnityr. Du kan godt bruke en pose viltsaus, men tilsett litt ekstra smaker som timian, fløte, rømme, geitost, creme fraiche og litt ripsgele.
Ristet sopp er nydelig til, særlig kantarell.
Rosenkål og bacon
Rosenkål smaker godt. Disse smørdampes sammen med litt finskåret bacon og finhakket løk. Det gir en nydelig smak når du blander rosenkål med lettrøkt bacon. På Vestlandet er det også enkelte som har tradisjon med å bruke svarte russiske erter til rypemiddager. Disse kan i enkelte delikatessebutikker, men er mildt sagt dyre.
Svak varme
Så var det selve rypebrystene. Beregn 3 stykker per person. Dette kan virke lite, men rypebryst er veldig smakfullt og den som spiser mer må være mer enn sulten.
Bruk svak varme på stekepannen og mye smør. Ha litt pepper og salt på brystet, dessuten litt timian og noen knuste einebær. Stek med skinnsiden ned. Rypebrystene trenger bare noen minutters steking, og så er de klare til servering.
Mandelpoteter er et godt potetvalg til denne retten.
Du blir garantert mett og husk: her der det lite fett!
God jul og lykke til!