skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Viltpaté til jul


Publisert 09.12.2005 10:09.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Egil Torheim og Sigurd Hamre

Å lage paté krever planlegging. Du må starte flere dager før servering, men det er en gammel juletradisjon å lage sin egen paté.
Sammen med kokk Fredrik Hald lager vi hans variant, nemlig viltpaté.

Til en brødform trenger du ½ kg svinekjøtt. Dette kan gjerne være litt godt fett sideflesk. I tillegg trenger du et halvt kilo viltkjøtt.

Svinekjøtt og krydder

Begynn med å skjære kjøttet i strimler og ha det i to forskjellige bakker eller gryter.

Til svinekjøttet skal du 2 krydre med 1 ts salt og 1 ts sukker. Dessuten har du i 1 knivsodd nellik, 1 liten knivsodd muskat. Begge dise krydrene må selvsagt være malte.
Ha i litt pepper og 3-4 knuste enebær. Til slutt har du i 4 ss cognac.
Bland dette godt sammen og sett to dager i kjøleskapet.

Viltkjøtt og krydder

Til viltkjøttet skal du ha samme mengde med salt og sukker som i svinekjøttet. Her skal du øke enebærene til 7-8 stykker, og husk å knuse dem.
Mens vi i svinekjøttet hadde cognac, skal vi i viltkjøttet ha portvin. 2 ss portvin er passelig mengde.

Til slutt har du i 1 ½ ss frisk finknust timian, blander kjøtt og krydder og setter i kjøleskapet,
Sett det to dager i kjøleskap på samme måte som med svinekjøttet.

Kverning og speing

Etter to dager males kjøttet på kvern på litt grov innstilling. De gammeldagse håndkvernene er perfekte å bruke, men også en moderne kjøkkenmaskin med kvern går fint.

Det er viktig at du får væsken med i kvernen. Du tilsetter i tillegg en finhakket løk som også går gjennom kvernen.

Deretter blander du svine- og viltkjøtt og tilsetter 4 hele egg. Bruk hendene.

Spe med fløte eller helmelk til du får en kjøttdeigkonsistens.

Steking og tilbereding

Farsen fylles så i brødform og stekes i vannbad på 150 – 170 grader i ca. 40 minutter.

Når du tar formen ut, setter du press på med en gang.
Det kan for eksempel gjøres ved å legge noen fjølbiter med tynn plast mellom direkte på farsen og en bok oppå.

Patéen kan deles opp når den er kald og fryses.

Lykke til!

Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no