skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Gjes(s)tebud

Både danskene og svenskene bruker mye gås, men i Norge er det kalkunen som har fått innpass som festmat av fugl.

Publisert 07.01.2005 10:51.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Egil Torheim og Asle Hella

La oss spise oss ut av jule- og nyttårsfeiringa med noe som er lite brukt her i landet; GÅS.

Framgangsmåten minner om kalkun med stuffing og surring av bakbena.
Gås på menyen. Foto: Egil Torheim/NRK

Gås er litt fetere enn kalkun og and, og litt mørkere i kjøttet.

Slik gjør du det

Lag en stuffing av f.eks. epler, svisker og brød. Du kan og ha i andre tørkede frukter. Løft opp bakbena på gåsa og fyll med stufffing før du surrer opp bena. Smør fuglen godt inn med salt og pepper.

Beregn cirka 50 minutter steketid pr.kg på 150 – 170 grader i forvarmet ovn. Pensle gåsa underveis slik at den ikke blir tørr i ovnen, og husk den må få hvile etter stekingen før du skjærer i kjøttet.

Det viktige tilbehøret

Her kan du velge fritt men det er vanlig å bruke rødkål og rosenkål. Mange bruker vanlige kokte poteter, mens danskene de skal ha glasserte poteter( pillekartofler). Da koker du potetene nesten ferdige og steker de deretter i sukker på stekepannen.

Sausen lager du av sjyen som blir til under stekingen i ovnen. Bland den sammen med en kraft av grønnsaker og tilsett tilslutt saften av en presset appelsin. Dette siste gir sausen en frisk og rund smak.

Spis og nyt siste rest av jule- og nyttårsfesten – nå uke begynner vi på slankekosten.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KJØTTRETTER
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no