skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Kalvefilet fra Hardanger

Kalvefilet. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt.
Kalvefilet. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt.
Kalv har lange tradisjoner hos hardingene. Her er oppskriften mange fornemme gjester i Hardanger fikk under 100-års markeringen for unionsoppløsningen fra Sverige.

Publisert 22.04.2005 09:47. Oppdatert 22.04.2005 10:02.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:



Av Elin Hovda og Egil Torheim

Tidligere ble kalv sett på som et biprodukt av melkeproduksjonen og godt nok til hjemmemat.

Torsdag ble kalv servert som hovedrett under 100 års markeringen i Hardanger.

Tre ulike retter

Hele tre ulike kalvevarianter ble servert på en og samme tallerken igår.

Kalvefrikassè, kalvefilet og kalverulade. Tilbehøret var grønnsaker, Julienne og potet Anna.

Slik gjør du

Kalvefrikassè er kjøtt som skjæres i terninger og kokes i ca en time. Av kraften lager man sos ved å tilsette litt fløte og jevne med f.eks maizenamel.

Kalvefilet stekes på pannen så den blir brun. Deretter i stekeovnen til den får kjernetemperatur på ca 65 grader. Bruk steketermometer.

Kalverulade lager en ved å skjære et”flak” av kjøttet. Inne i dette legger du dampede tynnstrimlede grønnsaker som gulerøtter,kålrot og litt løk. Rull sammen og så i stekeovnen i ca 20 minutter på 125 grader.

Tilbehør

Grønsaker Julienne er strimlede grønsaker som smørdampes og anrettes ved siden av kalverettene.

Potet Anna lages ved å skjære potetene i skiver som dyppes i smør. Deretter legges de i ildfast form. Strø over litt salt og pepper og det hele gratineres i stekeovnen i ca 40 minutter på 150 grader.

Bon Apetit !


Siste saker:
Flere saker: ALT OM KJØTTRETTER
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no