Hopp til innhold

Blinken om våpenhvile i Gaza: – Hamas må bestemme seg

USAs utenriksminister Antony Blinken sier tirsdag at det fortsatt jobbes med å få på plass en våpenhvile i Gaza, men at han ikke er sikker på når og om om det vil skje.

– Hele verden kom sammen om dette forslaget. Det var kun ett unntak. Det var Hamas. De kom tilbake med nye vilkår, nye krav, inkludert krav som gikk forbi det som tidligere var blitt akseptert.

Uttalelsen kom under en pressekonferanse med Blinken og Nato-sjef Jens Stoltenberg, som er i Washington D.C.

– Det kunne ha vært våpenhvile akkurat nå dersom de hadde sagt ja. Det største hinderet for våpenhvile er Hamas, og avgjørelsene til muligens én person som gjemmer seg under bakken mens folket han hevder å representere fortsetter å lide hver eneste dag, sier Blinken.

Han understreker at også Israel må fortsette å gjøre mer for å beskytte sivile liv.

– Men først og fremst er det Hamas som må bestemme seg. Beskytter de palestinernes interesser, eller sine egne?

En våpenhvile er også viktig for en diplomatisk løsning i konflikten mellom Hizbollah og Israel, sier Blinken. Både nord i Israel og sør i Libanon har sivile måttet flykte fra hjemmene sine grunnet angrepene på tvers av grensen.

– Hizbollah har knyttet handlingene sine til krigen i Gaza. En våpenhvile i Gaza vil dermed være den mest umiddelbare løsningen for å la folk få returnere til hjemmene sine.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no