Hopp til innhold

Vurderer å imøtekomme barnehagekrav

Regjeringen vil vurdere om de vil imøtekomme kravene fra de private barnehagene i sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

Sognsveien barnehage
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Vi jobber for å finne en løsning for de private barnehagene, sier Arbeiderpartiets barnehagepolitiske talskvinne Gunn Karin Gjul til NRK.

Les: - Det blir nesten umulig å drive barnehage

90.000 barn rammet av streik

Gunn Karin Gjul

Arbeiderpartiets barnehagepolitiske talskvinne Gunn Karin Gjul.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Klokka 12 i dag stengte over to tusen private barnehager i en protestaksjon mot regjeringens forslag til ny finansiering av barnehagene. Og over 90.000 barn stod uten barnehageplass.

Opposisjonen støtter synet til Private barnehagers landsforbund (PBL) om at en ny finansieringsordning kan bety slutten for privat barnehagedrift.

– Vi støtter aksjonen 100 prosent, og dette vil bli en stor sak i valgkampen, sier Høyres Olemic Thommessen.

– Forslaget er et alvorlig anslag mot retten til å etablere og drive alternative pedagogiske tilbud. KrF støtter de private barnehagenes kamp. Barna har krav på et likeverdig tilbud uansett hva slags barnehage de går i, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Håper på regjeringsgaranti

Regjeringen foreslår at kommunene skal ha en finansieringsplikt overfor ikke kommunale barnehager som etableres før 1. januar 2011. For barnehager som etableres senere, foreslår regjeringen at kommunene skal ha frihet til å vurdere om barnehager skal motta kommunalt tilskudd.

– Kommunene får fra 2011 hele ansvaret for barnehagesektoren. Barnehagesektoren er svært mangfoldig, og vi mener at kommunene best kan tilpasse tilbudet til lokale forhold, svarer kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Jeg håper at regjeringen kan garantere for at private og kommunale vil bli likebehandlet. For hvis dette forslaget blir vedtatt vil det for mange kanskje bli kroken på døra fordi de ikke vet hvilke rammevilkår de vil få i framtiden, sier KrFs May-Helen Målvær Grimstad til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger