Stoltenberg uenig med LO-lederen

Statsminister Jens Stoltenberg tar avstand fra LO-leder Gerd Kristiansens uttalelser om at norske kvinner gjemmer seg bak morsrollen når de velger å jobbe deltid.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Audun Lysbakken

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg deltok i kveldens Debatten sammen med de andre partilederne. Da benyttet han anledningen til å si seg helt uenig med LO-leder Gerd Kristiansens uttalelser om mødre som jobber deltid.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Den nye LO-lederens uttalelser har vakt sterke reaksjoner, og i kveldens Debatten på NRK1 sa også statsminister Jens Stoltenberg seg helt uenig i uttalelsene.

– Jeg er uenig i det Gerd Kristiansen sa i avisen i morges, sa Stoltenberg.

I Aftenposten i dag tok LO-lederen et kraftig oppgjør med norske kvinner som velger å være hjemme med barna sine i stedet for å jobbe. Hun mente kvinner bruker morsrollen som en unnskyldning for å ta ansvaret hjemme.

– At morsrollen i enkelttilfeller bruker til å hegne om revir, det tviler jeg ikke et sekund på, sa Kristiansen.

Beklager hvis noen ble såret

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund har kalt utspillet sjokkerende, og både KrF og Frp refset LO-lederen.

LO-leder Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen har sagt at hun ikke er overrasket over reaksjonene. – Hver gang noen løfter heltidsdebatten, får vi slike avsporinger.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er et veldig utidig angrep på småbarnsmødrene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Overformynderi og kvinnefiendtlig moralisme på sitt verste, mener Frps Robert Eriksson.

Kristiansen har i ettermiddag beklaget at noen følte seg såret av uttalelsene hennes.

– Jeg har aldri sagt at kvinner som tar seg av barn, er mindre verdt enn kvinner som jobber. Dette dreier seg ikke først og fremst om småbarnsmødre, men om en helt nødvendig kulturendring i arbeidslivet. I den grad noen er blitt såret av det jeg har sagt, så beklager jeg det, sa Kristiansen.

Stoltenberg: – Skal respektere ulike valg

Stoltenberg peker også på at Kristiansen har beklager slik utspillet hennes ble oppfattet, men gjør det altså tydelig at han ikke er enig i det hun sa.

– Jeg mener veldig sterkt at politikere ikke skal bestemme hvor mye ulike mennesker skal jobbe. Det skal de bestemme selv, og så skal vi respektere de valgene. Det er en grunnleggende valgfrihet, sier Stoltenberg.

Han legger til at det politikerne derimot skal gjøre, er å legge til rette for at folk skal kunne ta de valgene de selv ønsker.

– Et grunnleggende valg for mange barnefamilier, er å kunne kombinere arbeid og familieliv. Full barnehagedekning, mye lenger foreldrepermisjon, skolefritidsordninger og rett til redusert arbeidstid når du har små barn, er politiske beslutninger som gjør at mange flere nå greier å kombinere barn og familie nå enn før. Det skal vi være stolte av, og vi skal være glade for at folk velger forskjellig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger