Hopp til innhold

Stanghelle: – Kronprinsen mumler det vekk

Redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, er overrasket over at kronprinsen ikke bruker anledningen til å legge ballen død ved å fortelle hvem som betalte ferien på luksusyachten «Mia-Elise».

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle er ikke imponert over kronprinsens redegjørelse om luksusferien.

– Det er av offentlig interesse og jeg er overrasket over at kronprinsen mumler det vekk når han hadde sjansen til å innføre en ny åpenhetsstandard, sa Harald Stanghelle i Dagsnytt 18 i dag.

Kronprins Haakon fortalte i ettermiddag at luksusferien på yachten «Mia-Elise» var et besøk til en venn som er en av eierne av båten. Kronprinsen ønsket ikke å fortelle mer.

– Jeg tenker ikke at vi skylder han noe eller at han skylder oss noe, sa kronprinsen.

Endrer holdninger

Til programleder Anne Grosvold fortalte Stanghelle at det var lite sannsynlig med en større debatt om kongehuset etter at kronprinsparet velger å ikke være åpne om ferien i sommer. Men redaktøren mener det kan endre holdninger hos folket.

Det har betydning for synet på kongehuset og på vårt kommende kongepar. Det er ikke heldig for dem. Åpenhet er kvalifikasjon i et tillitssamfunn som vårt, sa Stanghelle.

– Flaut å høre kronprinsen

Det var politiske redaktører i de største avishusene som var samlet for å kommentere kronprinsens uttalelse om luksusferien i Dagsnytt 18 i kveld. VGs politiske redaktør mente det var flaut å høre på.

– Jeg synes det er flaut å høre kronprinsen stutre og stamme så mye. Når han tydeligvis har bestemt seg for å si noe også sier han så lite, da blir det bare krøll for han. Det er veldig rart egentlig, sier Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG.

Hanne Skartveit

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, mener kronprinsen burde sagt mer når han først skulle si noe.

Hoffets hemmelighold

Kjetil Alstadheim, poltisk redaktør i Dagens Næringsliv, mener luksusferien til kronprinsparet ikke er et særtilfelle.

Han sammenligner hemmeligholdet med da kronprinsesse Mette-Marit fikk gaver fra internasjonale motehus. Da ønsket ikke slottet å gi informasjon om hva slags gaver dette var og hvor mye hun hadde fått og hvor det kom fra.

– Den gangen ble kronprinsessen brukt som en slags produktplassering, sa Alstadheim.

AKTUELT NÅ