Hopp til innhold

Sofieprisen legges ned

Amerikanske Bill McKibben tildeles Sofieprisen 2013 og blir samtidig den siste som mottar prisen. Nå er det nemlig slutt på pengene.

Jostein Gaarder

Sofieprisen, grunnlagt av Jostein Gaarder, har vært delt ut siden 1998. I år deles den ut for siste gang.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Da vi startet, sa vi at dette skulle vi gjøre så lenge midlene varte. Nå har kassa begynt å bli tom, og i år deler vi ut siste pris, sier grunnleggeren av Sofieprisen, forfatter Jostein Gaarder.

Prisen på 100.000 dollar har vært delt ut i 15 år og har blant annet gått til Eva Joly, Gøran Persson og Wangari Maathai.

Den siste prisvinneren er fra USA

Bill McKibben

Bill McKibben, her under en demonstrasjon i San Francisco i mai i år, får årets Sofiepris for sin evne til å mobilisere i kampen mot global oppvarming.

Foto: Jeff Chiu / Ap

I år går prisen til den amerikanske journalisten, forfatteren og miljøforkjemperen Bill McKibben, som blant annet har samlet 50.000 mennesker til demonstrasjon for miljøet utenfor Det hvite hus.

McKibben er den siste som får prisen.

– På en måte er det synd, siden det er så mange bra folk som har hatt den ære å få prisen. Men det er også en stor ære å være på samme lista som Wangari Maathai, sier årets Sofiepris-vinner.

Bill McKibben får prisen «for sin evne til å mobilisere i kampen mot global oppvarming», ifølge juryen.

Juryen peker på at McKibben har bygd opp en global, sosial bevegelse som kjemper for å bevare en levelig planet, og trekker blant annet frem at det i 2009 ble organisert en massemobilisering i 181 land, der 5200 ulike demonstrasjoner mot global oppvarming fant sted samtidig.

– Jeg tror folk lenge trodde på at politikerne skulle gjør noe for miljøet, men oljeselskapene har mye makt, sier prisvinneren selv.

Han skal motta Sofieprisen i Oslo 28. oktober.

Gaarder: – Nå er denne epoken over

Det blir også siste gang Sofieprisen deles ut.

Grunnleggeren Jostein Gaarder er en av verdens mest suksessrike forfattere og har solgt millioner av bøker verden over.

– Min kone og jeg ga bort en stor sum penger som grunnkapital, og så ga vi bort rettighetene til noen bøker. Nå er denne epoken over. Men dette betyr ikke at vårt miljøengasjement slutter, sier Gaarder.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ