Hopp til innhold

Slik etterforsker Kripos en brann

Mange puslespillbrikker må legges når Kripos' etterforskere forsøker å finne ut årsaken til en brann. Her får du et innblikk i hvordan de jobber.

På dette laboratoriet undersøker Kripos' brannetterforskere gjenstander fra elektriske branner.

NETT-TV: På dette laboratoriet undersøker etterforskerne elektriske komponenter som har vært involvert i brann.

Etter at brannen døde ut i Lærdal gikk mannskapene fra Kripos i helhvite kjeledresser inn på brannområdet for å starte jakten på hva som førte til brannen som gjorde at 23 hus brant ned til grunnen.

De leter etter spor på åstedet og tar med seg gjenstander som må analyseres nøyere i et laboratorium.

Leter med tannbørste

Arbeidet til krimteknikerne går over flere faser. I den første fasen innhenter de informasjon fra brannvesenet og politikolleger som har avhørt vitner.

Etter den innledende fasen går man over i undersøkelsesfasen. Først fjerner teknikerne store gjenstander som ikke har betydning for saken.

Kripos har et eget spesialrom hvor de kan simulere hvordan en brann har utviklet seg.

Kripos har et eget spesialrom hvor de kan simulere hvordan en brann har utviklet seg.

Deretter starter fingravingen. Utstyrt med murerskje og tannbørste leter teknikerne etter svaret på branngåten.

Arbeidet tar alt fra dager til mange uker før man kan fastslå brannårsaken.

Møysommelig arbeid

På laboratoriet i Oslo får NRK demonstrert hvordan etterforskerne saumfarer bevisene og simulerer brannene de etterforsker.

– Brannetterforskning er det mest kompliserte som vi i politiet etterforsker, det kan være veldig tidkrevende. Det er et møysommelig puslespill som skal legges sammen før man eventuelt kan konkludere med hvor har brannen startet og hva som var brannårsaken, forteller leder for brann- og kjemiseksjonen i Kripos Håvard Arntzen.

Foruten de fysiske bevisene, må etterforskerne også samle inn informasjon om ytre forhold som kan påvirke en brann. For eksempel vær og vindforhold.

– En brann sprer seg, og den lager og fjerner spor. Du må være veldig nøye når du undersøker et brannårsak så du ikke overser spor som kan fortelle om opprinnelsen til brannen, forteller Arntzen.

Forebygger

I Kripos' lokaler har de også et rom hvor de kan gjenskape en brann for å få et realistisk bilde av hendelsesforløpet.

Kripos har egne spesialhunder som kan lukte seg fram til brennbar væske.

NETT-TV: Kripos har egne spesialhunder som kan lukte seg fram til brennbar væske.

Arntzen beskriver kompetansenivået som høyt i Kripos. I staben har de ingeniører, kriminalteknikere og kjemikere, men også spesialtrente brannhunder som kan lukte seg fram til brennbare væsker.

– Vi jobber i et felles miljø der alle har fokus på å bli best mulig for å oppklare flest mulig branner, forteller Arntzen.

Ifølge statistikken lykkes man med å oppklare åtte av ti branner i Norge.

– Vi jobber med å få denne prosentandelen så liten som mulig. Politiets oppgave er ikke bare å etterforske for å se om det er begått en straffbar handling, vi skal også etterforske for at andre skal kunne forebygge branner.

NRK presiserer at Arntzen i denne saken uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om storbrannen i Lærdal.

AKTUELT NÅ