Schiøtz mener USA-rapport frifinner Lunder

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble arrestert og siktet for grov korrupsjon i fjor høst. Nå mener hans advokat Cato Schiøtz at ny informasjon frifinner Lunder.

Jo Lunder

FORTSATT SIKTET: Jo Lunder ble pågrepet i november i fjor.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Cato Schiøtz

NY INFORMASJON: Cato Schiøtz er klar på at siktelsen mot Jo Lunder må frafalles.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Dette er jo svært hyggelig lesning for Lunder, sier Cato Schiøtz til NRK.

Han viser til rettsdokumentene offentliggjort av det amerikanske justisdepartementet hvor det står i detalj hvordan de mener korrupsjonen har foregått. Dokumentet er offentliggjort etter at det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom har innrømmet omfattende korrupsjon og inngått et forlik om å betale 795 millioner dollar til amerikanske og nederlandske myndigheter i forbindelse med selskapets virksomhet i Usbekistan.

Jo Lunder var sjef i Vimpelcom fra 2011 til mars i fjor. Selskapet har hovedkvarter i Nederland og er børsnotert i USA.

– Rapporten bekrefter og støtter opp under det Lunder sa allerede i november til Økokrim og Oslo tingrett, mener Schiøtz.

Utro tjenere

Advokaten sier han nå ikke kan skjønne annet enn at korrupsjonssiktelsen mot Lunner må frafalles.

– Rapporten viser at to utro tjenere har ført både styret, konsernledelsen og eksterne rådgivere bak lyset, sier Schiøtz.

– Dette er resultatet av to år intens etterforskning og det er absolutt ingen kritikk mot Lunder i rapporten. Det viser at pågripelsen og fremstillingen for varetekt var helt misforstått.

Vil ikke kommentere søksmål

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland

FORTSETTER ETTERFORSKNING: Økokrim jobber fortsatt med å se på om Jo Lunder hadde en rolle korrupsjonssaken.

Foto: Økokrim

– Hva bør Økokrim gjøre nå?

– De må gå gjennom dette på en saklig og ryddig måte og bruke den tiden de trenger. Men jeg tillater meg å si at de ikke bør bruke for mye tid, mener Schiøtz.

– Lunder har hatt et omfattende økonomisk tap. Men det er ikke det viktigste. Denne rapporten frifinner han, og jeg har all grunn til å tro at det synker inn hos Økokrim også.

– Kommer det et søksmål?

– Jeg vil ikke fokusere på det nå. Han har hatt et økonomisk tap, men det kommer vi tilbake til når saken er avsluttet.

Marianne Djupesland, førsteadvokat i Økokrim, forteller at de nye dokumentene inneholder mye informasjon som er av interesse for etterforskningen i Norge.

– Endrer dette statusen for Jo Lunder?

– Det er en alvorlig korrupsjonssak der vedkommende satt i selskapets øverste ledelse i perioden det foregikk. Da er det viktig vi avklarer hvorvidt han har hatt en rolle i saken. Det gjør vi nå sammen med myndighetene i USA og Nederland, sier Djupesland.

Hun understreker at Lunder er uskyldig inntil det motsatte eventuelt er bevist.

SISTE NYTT

Siste meldinger