NRK Meny
Normal

Redd Barna slår alarm om forhold på mottakssenter for barn og unge

Redd Barna mener forholdene på Refstad mottakssenter i Oslo er uholdbare. Der passer til enhver tid maks fem voksne på 300 barn og unge.

Refstad mottakssenter

SVÆRT FÅ ANSATTE: På Refstad mottakssenter passer en voksen på 60 barn. I barnevernet er det en voksen på fem barn, forteller Line Hegna i Redd Barna.

Foto: Pierre-Henry DESHAYES / Afp

Redd Barna frykter at barn og unge skal bli borte eller skade seg, og at de får langsiktige utfordringer fordi de ikke får den oppfølgingen de trenger.

– Det er kun fem ansatte på dagtid, fem på kveld og fire på natt. Det vil si at én voksen skal passe på og ta hånd om 60 ungdommer. Det er helt kritisk og uholdbar situasjon, sier Line Hegna, kommunikasjonssjefsjef i Redd Barna.

Organisasjonen mener det er umulig for de ansatte å gi ungdommene den tryggheten de trenger med dagens bemanningssituasjon.

– De har masse tung bagasje og vært gjennom en tøff flukt. De trenger trygge voksne for å bearbeide ting, og sånn det er nå møter de knapt noen voksne, sier hun.

– De som jobber der gjør en fantastisk innsats, men innenfor helt umulige rammer, sier Hegna videre.

– Én med barnefaglig kompetanse

Det er på mottaket i dag bare én som har barnefaglig kompetanse. Dermed sitter mange barn og unge med sterke uttrykk og traumer de ikke får bearbeidet, ifølge Redd Barna.

De sammenligner situasjonen for flyktningbarna med hva norske barn får av tilbud i barnevernet:

– Etablert praksis i barnevernsinstitusjoner er at omtrent halvparten av de ansatte skal ha barnevernfaglig/sosialfaglig utdanning, mens det på mottak for enslige mindreårige bare kreves én ansatt med barnefaglig utdanning på høyskolenivå.

Redd Barna mener det er et problem her at man behandler flyktninger som voksne når de er 15 år.

– De mellom 15 og 18 år bør inn under barnevernet, og ikke UDI som i dag, sier Hegna.

Mottaket skal selv ha sendt bekymringsmeldinger for situasjonen til UDI.

Frivillige kan ikke ta jobben

Redd Barna har frivillige som hjelper til på Refstad. Disse uttrykker nå sterk bekymring for situasjonen.

– Vi har frivillige der, og det er mange andre som vil hjelpe til, men dette kan ikke være en jobb for dem, sier hun.

– De kan aktivisere ungdommene og gi dem et pusterom i hverdagen, men ansvaret for at de får den faglige oppfølgingen de trenger må myndighetene ta ansvaret sitt for, sier Hegna videre.

Mener de har kontroll

UDI har flere ganger sagt de har kontroll på gruppa mellom 15 og 18 år som kommer alene på flukt til Norge.

– Vi kan ikke se at det finnes skikkelig kontroll på Refstad nå, mener Hegna.

Fredag 18. september kom regjeringen med sin tiltakspakke for å møte flyktningstrømmen, men ikke en krone ble bevilget til mottak for enslige mindreårige som gruppa ofte kalles, ifølge organisasjonen.

– I august sendte Redd Barna en bekymringsmelding til barne- og justisministeren for gruppen. – Nå haster det med handling. Ekstraordinære tiltak må på bordet, sier Hegna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger