NVE venter flomtopper i helgen

Vannet har steget i flere vassdrag i løpet av natten. NVE er usikre på nøyaktig når vannmassene når toppnivået, men tror det kan bli i løpet av helgen.

Undergang i Mjøndalen

Lørdag morgen var denne undergangen i Mjøndalen full av vann.

Foto: Harald Reitan / NRK

– Vannet har steget flere steder hvor vi allerede har sendt ut flomvarsel, så det er ikke de store overraskelsene der, sier Peter Borsányi i NVE.

Vannstanden i flere elver har steget i løpet av natten. Det er særlig i nedre deler av Glomma vannføringen er alvorlig høy.

Tidligere har NVE sagt de tror flomtoppene vil komme i løpet av helgen. Borsányi sier at toppen nå kan være nådd øverst i Gudbrandsdalslågen. Ellers mener han det kan være vanskelig å si nøyaktig når vannet vil være på sitt høyeste.

– Det er vanskelig å si. Det er ikke en veldig karakteristisk flomtopp nå. Det kan hende det strekker seg over flere dager.

I Glomma venter NVE at toppen nås i løpet av helgen. I Drammensvassdraget vil vannet og flommen trolig trekke nedover.

– I de øverste delene kommer nok flomtoppen nå i helgen, men lenger ned rundt Drammen og Nedre Eiker kommer det nok i løpet av neste uke, sier Borsányi.

Sykkelvei under vann, Mjøndalen 12/5 2018

I Mjøndalen i Buskerud har vannet gått over denne gang- og sykkelveien.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Vurderer å stenge E6 helt

Fredag ble det bygget en jordkant på E6 ved Fåvang, for å sikre veien mot vannet.

Likevel, lørdag morgen hadde vannstanden ved E6 ved Fåvang steget såpass mye at Statens vegvesen valgte å stenge veien for personbiler.

I tillegg vurderes det å stenge veien helt.

– Vannet fortsatte å stige i flere av de store vassdragene på Østlandet natt til lørdag. Langs E6 er det kritisk på Fåvang. Det gjør at Vegvesenet vurderer å stenge E6 på strekningen sør for Fåvang ned mot Krekke. Personbiltrafikken vil bli dirigert via mindre fylkesveger som ikke er egnet for tungtransport, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Laster Twitter-innhold

Også i Glomma ser det ut som om vannet stiger. Hydrolog hos NVE, Trine Jar Hegdahl sa fredag kveld at Glomma får spesielt høy vannstand, helt ned forbi Kongsvinger.

– Vi regner med at vi når en topp i løpet av lørdagen for de elvene som er mest utsatt. Det kan drøye mot søndag for de nedre delene, men det er avhengig av temperaturutviklingen.

Laster Twitter-innhold
Glomma går over sine bredder

Slik ser det ut på riksvei 3 ved Evenstad i Hedmark.

Stabil vannstand i Otta

Gudbrandsdalslågen ble fredag hevet til flomsone rød. Utover kvelden var tilstanden i Otta sentrum stabil og vannstanden svakt synkende.

– Siden klokken 23 fredag kveld har det ikke vært noen nye oppdateringer angående flommen. Det ser ut til at den har holdt seg stabil. Vi har heller ikke fått inn noen meldinger, sier operasjonsleder Hågen Løvseth i Innlandet politidistrikt til NTB i 5-tiden.

Lørdag morgen ble fylkesvei 435 ved Otta åpnet for trafikk igjen.

Laster Twitter-innhold

Også ved Nes flommer Hallingdalselva over. Ved Liodden camping er alle hyttene ødelagt og folk er evakuert.

– Det er et trist syn. Her var det fullbooket hele helgen. Nå må jeg i stedet skifte gulvet i alle hyttene, sier campingplasseier Frode Salvesen til NRK.

Slik så det ut ved Nesbyen fredag.

Ber folk koke drikkevannet

Flere av kommunen som er rammet av flommen har oppfordret innbyggerne til å sikre verdier etter beste evne, og råder alle til å koke drikkevannet inntil vannprøver kan bli analysert.

– Det er alltid en risiko for tilbakeslag fra kloakken i slike situasjoner, sier fylkesberedskapssjef i Oppland, Asbjørn Lund til Aftenposten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger