Hopp til innhold

Når ikke målene i IA-avtalen

Regjeringen klarer ikke å nå målene i avtalen om inkluderende arbeidsliv.

Statsminister Jens Stoltenberg på talerstolen under åpningen av LOs 32. ordinære kongress
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Avtalen som skulle kutte kraftig i sykefraværet, førte istedenfor til en av de kraftigste konfliktene mellom den sittende Regjeringen og partene i arbeidslivet. Og bare ett av tre mål er oppnådd, et halvt år før avtalen går ut.

Tvang regjeringen til retrett

NHO-sjef Finn Bergesen jr. (til venstre) og LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i 2006.

NHO-sjef Finn Bergesen jr. (til venstre) og LO-leder Gerd-Liv Valla under pressekonferansen i 2006.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

For tre år siden slo Gerd Liv Valla i bordet og ristet oppgitt på hodet da hun presset tidligere arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til å gjøre om på sitt forslag til ny IA-avtale.

Den gangen ble regjeringen presset til å ta en større del av regningen for sykelønnen. Denne gangen er tonen litt mer diplomatisk.

Sykefraværet øker og er på seks prosent, og funksjonshemmede inkluderes ikke etter planen, innrømmer NAV-direktør Tor Saglie.

- Det skal nok holde hardt, for vi ser av de siste sykefraværstallene at vi har fremdeles en tendens til økning i fraværet, så dette blir en utfordring, sier Saglie.

Flere eldre i arbeid

Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kun målet om flere eldre i arbeidslivet er oppnådd da stasminister Jens Stoltenberg besøker Vallas etterfølger Roar Flåthen på årets LO-konferanse. Og tonen er litt annerledes, selv om også Flåthen ikke ønsker høyere sykefraværsutgifter til arbeidsgiverne.

- Nå skal vi evaluere og fornye. Jeg har i hvert fall ikke noe mål om å sette i gang noen tilsvarende diskusjoner, og jeg forutsetter at regjeringen ikke har det heller, sier Flåthen.

Skuffet over utvikling

Statssekretær Laila Gustavsen er også skuffet over utviklingen. Garantier mot å frede arbeidsgiverne gir hun derimot ikke.

- Det er litt der det skorter i dag. Man skal følge opp sykemeldte arbeidstakere og gjør det ikke godt nok. Verken fra arbeidsgiver sin side, eller fra Nav sin side. Så der er det et forbedringspotensial, sier Gustavsen.

Tre år etter det kraftige ordskiftet er partene i regjeringene og arbeidslivet enige om at avtalen må gjennomgå endringer. For tiden foregår en evaluering av avtalen som er ferdig om en måned.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT