Lover nasjonalt ID-kort i 2015

21 av 26 Schengen-land har innført ID-kort som gjør det mulig å reise uten pass. Regjeringen her i landet har i over sju år lovet å innføre dette. Nå setter de ny dato: 1. januar 2015.

Regjeringen har siden 2005 lovet at Norge skal få nasjonale ID-kort

Regjeringen har siden 2007 lovet at Norge skal får nasjonalt ID-kort. Foreløpig har lite skjedd.

Nrk møtte Ingunn Eidem Roald én time før flyet hennes skulle ta av.

Passet hennes har gått ut og hun fryktet at sommerens øyferie i Hellas sto i fare. Heldigvis fikk hun ordnet et nødpass i siste liten.

Pass hadde vært unødvendig dersom regjeringen hadde innført nasjonalt ID-kort. Med det kunne hun reist passfritt til Schengen-landet Hellas.

21 av 26 Schengen-land har slike ID-kort, men i Norge henger vi etter.

– Ambisjonen nå er at kortet skal være klart innen 1. januar 2015, sier statssekretær i justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap).

Snakket om ID-kort i flere år

I mars 2007 sender regjeringen ut pressemeldingen «Foreslår nasjonalt ID-kort i Norge». Halvannet år senere lover Justisdepartementet i en artikkel på aftenposten.no: «Neste år kan alle norske statsborgere få det nye kortet.»

Enda ett år går og regjeringen sender ut nok en pressemelding. «Det vil bli innført nasjonalt ID-kort i Norge. Det tas sikte på å starte produksjonen av ID-kortene i slutten av 2010.»

Artikkelen fortsetter under bildet

Karl-Erik Hytten

Teamleder ved Gardermoen politistasjon, Karl-Erik Hytten, synes det er emrkelig at Norge ikke fått nasjonalt ID-kort ennå.

Foto: NRK

Ett år senere, ny pressemelding: «Regjeringen vil starte arbeidet med å forberede produksjon av nasjonalt ID-kort i 2011. Kortet skal være klart 1. januar 2013.»

– Vi har ventet på det lenge, og vi vet at de fleste landene i Schengen har det. Det er jo litt merkelig at vi ikke har klart å få det ennå, sier Karl-Erik Hytten, teamleder ved Gardermoen politistasjon.

– Måtte være trygg på sikkerheten

Nå viser det seg altså at datoen for ID-kortet er forskyvet nok en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønset (Ap) sier ambisjonen nå er at ID-kortet skal være på plass innen januar 2015

Foto: NRK

– Vi skulle gjerne hatt det på plass tidligere, men vi har sett oss nødt til å bruke den tiden på å være helt sikre på at det kortet som utstedes har en fullverdig sikkerhet.

Er det litt flaut at man har lovet det så mange ganger uten at det har blitt noe av?

– Jeg skulle gjerne hatt det på plass tidligere, men i 2015, da kommer det.

Kan du garantere det?

– Det er ambisjonen.

Passet til Ingunn må altså med. Denne sommeren, neste sommer og sommeren etter der igjen. Først om fire år kan man la det ligge igjen hjemme. Dersom ambisjonen til regjeringen holder mål denne gangen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger