Helikopter kunne hatt med skarpskytter

Politiets spesialstyrker har øvd på skarpskyting fra politihelikopteret. Selv om politiet offisielt hevder at helikopteret ikke kunne reddet liv på Utøya, skal det være sterk uenighet innad i politiet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kunne vært stoppet tidligere dersom politiet hadde brukt helikopter med skarpskytter, ifølge kilder i helikopterbransjen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Politihelikopteret i Oslo kom ikke i lufta før to timer etter at terrorsiktede Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya.

Offisielt har politiet avvist at helikopteret kunne ha reddet liv om det hadde vært i beredskap, men ifølge Dagsavisen skal sentrale politikilder være sterkt uenige i dette.

Munnkurv

De har imidlertid fått munnkurv fra ledelsen.

Politihelikopteret har hatt en sentral rolle i årlige terrorøvelser og spesialtrente skarpskyttere fra politiets beredskapstropp har trent sammen med politihelikoptertjenesten i ildsikringstrening.

Målet med denne treningen er nettopp å øve på å uskadeliggjøre en gjerningsmann.

Flere kilder med inngående kunnskap til helikoptertjenesten mener man kunne ha reist til Oslo, plukket opp en skarpskytter, dratt til Utøya og tatt ut Breivik så snart de kom nær nok, skriver avisen.

Flytiden fra Gardermoen til Oslo er rundt 14 minutter, og fra Oslo til Utøya rundt åtte minutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kunne vært stoppet tidligere dersom politiet hadde brukt helikopter med skarpskytter, ifølge kilder i helikopterbransjen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Redningshelikopter sto klart

Uten at politiet var klar over det, sto et Sea King redningshelikopter klar til bruk på Voldsløkka i Oslo 22. juli. Helikopteret kunne vært på Utøya på under ti minutter, men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt, melder TV 2 .

Ifølge Hovedredningssentralen var ikke redningshelikopteret loggført med oppdrag i det aktuelle tidsrommet. Ifølge Forsvaret skal et Sea King-helikopter kunne frakte åtte til ti personer og utstyr.

– Det var «helsesporet» som hadde ansvaret for dette helikopteret, og ikke politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til kanalen.

Terrorenhet ikke varsla

En av politienhetene som er spesialtrent til å rykke ut ved terrorangrep i Oslo, skal ikke ha blitt varsla da bomba gikk av utenfor Regjeringskvartalet.

Det opplyser sentralt plasserte politikilder overfor NRK tirsdag.

De forteller at spesialtrente politifolk i en egen utrykningsenhet i Oslo, som skal kunne bistå beredskapstroppen, aldri ble samkjørt i forbindelse med terrorangrepene den 22. juli.

Stabssjef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, sier politiledelsen gjorde sitt ytterste for å tilkalle alle tilgjengelige mannskap.

Leter etter kamerautstyr

En rekke vitner har forklart til politiet at Anders Behring Breivik hadde med seg videokamera og filmet mens han drepte. Politiet leter fortsatt etter kamerautstyret.

Politiet bekrefter at de jobber ut fra en teori om at massedrapene kan være filmet, og leter etter Breiviks kamerautstyr.

– Noen vitneobservasjoner går på at Breivik har hatt med seg kamera. I hans såkalte manifest står det beskrevet dette med kamera og viktigheten av å dokumentere, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Adresseavisen.

Politiet har sikret seg flere hundre kameraer, mobiltelefoner og lagringsenheter fra Utøya.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger