Hopp til innhold

Høyre vil ha flere flyktninger

Høyre mener regjeringen må øke tallet på kvoteflyktninger med 40 prosent, og ta større hensyn til situasjonen i Kongo.

En kongolesisk jente som ikke kan finne moren sin

En kongolesisk jente som ikke kan finne moren sin.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Flyktningeleirene i Kongo er et av verdens verste steder å oppholde seg i, for både barn og voksne. Så langt er 1,5 millioner mennesker på flukt i Kongo, og forholdene i Kongo beskrives av FN som umenneskelig.

LES OGSÅ: Kolerautbrudd truer krigsherjet Kongo

Vil sende soldater til Kongo

Dette er en av årsakene til at Høyre foreslår å øke antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot med over 40 prosent, 500 kvoteflyktninger.

- Situasjonen i verden tilsier at Norge må ta et større ansvar for de som nå sitter i flyktningeleir mens det har vært en voldsom konflikt i Kongo. Jeg tror at Norge må stille opp for disse flyktningene, sier Bent Høie.

"Grunnløse asylsøkere"

Høie, Høyres talsmann i Stortingets kommunalkomité, vil nå øke tallet på kvoteflyktninger og stramme inn på det han kaller grunnløse asylsøkere.

- Jeg mener at Norge må ta et større ansvar for de som faktisk sitter i flyktningeleir, og heller spare inn på de som kommer til landet uten beskyttelsesgrunn.

Men det kan bli vanskelig. I dag blir allerede det Utlendingsdirektoratet (UDI) kaller for «antatt grunnløse asylsøknader behandlet i løpet av 48 timer.» Ordningen ble innført av Høyre-leder Erna Solberg etter nederlandsk modell 1. januar 2004.

Da den rødgrønne regjeringen la fram sin punktvise innstrammingsplan av innvandringspolitikken tidligere i år, var ett av punktene å utvide gruppen som faller innenfor «antatt grunnløse asylsøknader».

48 vedtak, 48 avslag i fjor

I fjor gjorde UDI 48 vedtak i slike saker - alle endte naturlig nok med avslag. Noen søknader som kunne vært med i statistikken, ble tatt ut av prosedyren fordi de ikke egner seg å hurtigbehandle.

Ordningen er debattert, fordi mange mener at rettssikkerheten til disse asylsøkerne ikke blir godt nok passet på, men UDI har ikke vurdert å utvide behandlingstiden fra 48 timer til for eksempel 48 arbeidstimer.

- Vi mener at ordningen er en suksess, sa underdirektør i UDIs asylavdeling, Kirsten Myhre, til NRK tidigere i år.

Suksessen består i at søkerne raskt kommer ut igjen, og at de ikke trenger å sitte i lang tid på asylmottakene.

Ifølge Myhre var det i februar ikke vurdert å utvide 48-timers ordningen til andre grupper asylsøkere, men hun minnet om at UDI også har en treukers-prosedyre som ble etablert i 2006. I den prosedyren er det land UDI har veldig god oversikt over, men ifølge Myhre er det ikke mange land med lenger.

1250 kvoteflytkninger

I statsbudsjettet går regjeringen inn for at Norge skal ta imot 1250 kvoteflyktninger neste år.

Nå får Høyre også støtte fra Aps flyktningepolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande. Men han kan ikke love en så stor økning som det Høyre legger opp til. Han synes det er positivt med nye toner fra Høyre, som tok inn kun 700 kvoteflyktninger i året da de satt i regjering.

- Vi har jobbet aktivt så lenge vi har hatt regjeringsmakt til å øke det antallet, og vi er positive til å øke det ytterligere, sier Stokkan-Grande.

AKTUELT NÅ