Hopp til innhold

Fullvaksinerte slipper innreisekarantene fra fredag

Fra fredag klokken 15 slipper fullvaksinerte i Norge, eller de som har hatt korona siste seks måneder, innreisekarantene.

Vaksinering

Fullvaksinerte slipper karantene fra fredag.

Forutsetningen er at man tar en negativ test på grensen, eller innen to dager etter ankomst.

– Vi gjør også endringer sånn at ungdommer mellom 12 og 18 år kan få kort innreisekarantene ved å dokumentere negativt testresultat i karantenetiden med PCR-test som er tatt senest tre døgn etter ankomst, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag.

De nye endringene gjelder bare for fullvaksinerte eller har hatt korona de siste seks månedene. Det betyr at de som bare har fått en vaksinedose, eller nylig fikk dose to, ikke er omfattet.

Endringene trer i kraft fredag ettermiddag klokka 15.

Fraråder fremdeles reiser

Onsdag viser statistikk fra FHI at det er satt rundt 3 millioner doser med vaksiner i Norge. Av dem er litt over 1, 8 millioner vaksinert med første dose, og 1,2 millioner har fått andre dose, og er dermed fullvaksinerte. (Du regnes som fullvaksinert når det har gått en uke etter siste vaksinedose).

Regjeringen fraråder fortsatt alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Siden 3. juni har det vært en midlertidig løsning når det gjelder karantene etter reiser, slik at reisende som er beskyttet, ikke må på karantenehotell men kan gjennomføre karantene hjemme.

Koronasertifikatet

–Fra fredag kl. 15 begynner politiet å kontrollere sertifikatet på grensen. De som kan dokumentere med sertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19, slipper innreisekarantene, sa Bent Høie.

Han oppfordrer alle som tror de trenger vaksinesertifikat den nærmeste tiden, til å sjekke at opplysningene som er registrert, er riktige. Det gjør du på Helsenorge.no. Dersom noe er feil, bør man ta kontakt med kommunen der man er vaksinert eller teststasjonen der man har tatt en test, for å rette opp opplysningene.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H)

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Høie advarer mot å dele bilder av koronasertifikatet på sosiale medier.

– På samme måte som det ikke er lurt å legge ut bilde av pass, førerkort eller annen personsensitiv informasjon.

På trinn tre i gjenåpningen skal koronasertifikatet tas i bruk innenlands. Hvordan det skal gjøres, vil regjeringen komme tilbake til på en pressekonferanse i neste uke.

Reisende til Norge fra EU

Foreløpig slipper ikke tilreisende til Norge fra andre land å gå i karantene.

– Forutsetningen for å kunne ta i bruk koronasertifikat fra andre EU-land er at man er i stand til å kontrollere QR-koden på grensen. Det er et arbeid som pågår, og som vi har som ambisjon at skal være på plass i månedsskiftet juni/juli, sa Bent Høie.

AKTUELT NÅ