NRK Meny
Normal

Flest asylsøkere reiser frivillig

Blant asylsøkere som reiser tilbake til hjemlandet, er det flere som reiser gjennom den frivillige ordningen enn med tvang.

Illustrasjonsbilde: asylsøkere

En ny undersøkelse viser at flere avviste asylsøkere reise frivillig hjem i forhold til dem som blir tvangsreturnert.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det viser en fersk undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning.

Siden 2002 har utlendinger uten lovlig opphold i Norge kunnet velge såkalt frivillig retur som alternativ til tvangsutsendelse. Ordningen gir økonomisk støtte til organisering og gjennomføring av hjemreisen.

Mange irakere reiser frivillig

Irakiske asylsøkere er et eksempel på at langt flere velger den frivillige ordningen. De siste åtte årene har 1.300 irakere med avslag returnert til hjemlandet. Av disse ble 350 hjemsendt med tvang mens resten reiste med den frivillige ordningen.

Jan-Paul Brekke

Forskeren Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning har gjennomført undersøkelsen om asylsøkeres retur til hjemlandet.

Foto: Odd Iversen / NRK

Det er forskeren Jan-Paul Brekke som har gjennomført studien «Frivillig retur fra Norge – en historisk gjennomgang». Han mener den frivillige ordningen som alternativ til tvangsutsendelse har utviklet seg til å ble en viktig del av norsk asylpolitikk.

- Det er to grunner til det. Den ene er at flere benytter seg av denne ordningen enn tidligere. Den andre er at frivillig retur legitimerer myndighetenes arbeid med tvangsreturer, sier Brekke.

Antallet varierer

Tallet på frivillige returer har variert sterkt fra år til år. Fra 2002 til 2004 og fra 2009 til 2010 var antallet frivillige returer høyt, men var lavere rundt midten av 2000-tallet, blant annet fordi forholdsvis få asylsøkere kom til Norge da.

Hvilke land asylsøkerne returnerer til varierer også fra år til år. Totalt har rundt 7000 personer returnert siden 2001, og de fem største gruppene har vært fra Irak, Russland, Serbia, Kosovo og Bosnia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger