Politiet etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

Politiet etterforsker tre barnedødsfall ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Fylkeslegen mener driften ved sykehuset til tider var helt ute av kontroll i fjor.

Akershus universitetssykehus

ETTERFORSKES: Tre barnedødsall etterforskes av politet ved Akershus universitetssykehus. Sykehuset må innen 15. september redegjøre til Helsetilsynet for hvilke tiltak som er satt inn for å bedre situasjonen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Fylkeslege Petter Schou forteller til VG at det manglet én til seks sykepleiere per vakt, spesielt på vårparten i fjor.

– Vi så på bemanningssituasjonen og på vårparten var den uhyre vanskelig, sier Schou til NRK.

Han sier at situasjonen ved sykehuset var alvorlig og tydelig ute av kontroll. I perioder mener han at Ahus drev uforsvarlig.

Tre barnedødsfall

– Åtte dødsfall ble vurdert, men det er umulig å si om de har sammenheng med bemanningssituasjonen. Likevel ser vi at i tre av dødsfallene kan man ikke utelukke at de har en sammenheng med mangelen på sykepleiere, sier Schou.

To av de tre dødsfallene var nyfødte barn som døde på unaturlig vis, den tredje var ett år gamle Evans som tørstet i hjel mens han var innlagt på sykehuset. Disse dødsfallene og rundt 20 skader kan knyttes til uforsvarlig behandling fra januar til september i fjor, skriver VG.

– Man manglet sykepleiere på veldig mange vakter og hadde et veldig stort forbruk av overtid og innleide vikarer, og det er alltid en økt risiko ved driften, sier Schou til NRK.

Varslet om elleve unaturlige dødsfall

På halvannet år har politiet blitt varslet om elleve unaturlige dødsfall ved sykehuset. Kripos er nå koblet inn i etterforskningen av ettåringen Evans' dødsfall.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne mener sykehussammenslåingen der 160.000 pasienter ble flyttet til Ahus, har kostet liv ved sykehuset.

Sykehusledelsen ønsker ikke å kommentere de enkelte sakene, men klinikksjef Jan-Petter Odden ved Barne- og ungdomsklinikken sier det alltid er rutine at de melder om unaturlige dødsfall til både politiet og helsetilsynet.

Må rapportere om situasjonen

Sykehuset må innen 15. september redegjøre til Helsetilsynet for hvilke tiltak som er satt inn for å bedre situasjonen.

Tirsdag i neste uke skal fylkeslegen i et møte med sykehusledelsen, som også vil orientere sitt styre om hvordan situasjonen ved Ahus er nå.

– Vårt mål er at pasientene skal føle seg trygge når de kommer til Ahus. Det jobber veldig mange dyktige fagfolk der, sier Schou.

SISTE NYTT

Siste meldinger