Erna heier på Jens i Nato

Det eneste Erna Solberg vil si om rival Jens Stoltenbergs kandidatur til stillingen som generalsekretær i Nato, er at hun heier på han.

 Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg er nevnt som kandidat til å ta over som generalsekretær i Nato.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg (H) kommer aktivt til å støtte Jens Stoltenbergs kandidatur i Nato.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er bra for Norge hvis Stoltenberg skulle bli Natos neste generalsekretær, fordi han har med perspektiver på situasjonen i nordområdene, og han har gode kvaliteter til å gjøre en god jobb, sier Solberg til NRK.

Statsminister Erna Solberg har akkurat avsluttet spontanspørretimen i Stortinget. I Vandrehallen venter et samlet pressekorps, og de vil vite hva statsministeren mener om tidligere statsminister og hovedrival Jens Stoltenberg.

– Dessuten har denne regjeringen bestemt seg for at vi skal heie på nordmenn som søker seg internasjonalt. Der skal det ikke ligge politiske preferanser til grunn, sier Solberg.

Hun er imidlertid ikke den eneste som heier på Stoltenberg.

Abid Raja (V): – Jeg savner Jens hver dag

Abid Raja

Abid Raja (V) innrømmer at han vil savne Jens Stoltenberg dersom sistnevnte drar til Nato.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

For da Stoltenberg fylte 55 år 16. mars skrev venstreprofilen Abid Raja en kronikk i Aftenposten som fremsto som en ren hyllest av Ap-lederen. I kronikken, som hadde tittelen «Få Jens ut av landet!» skrev han blant annet:

«Jeg digger'n. (...) Verden trenger slike som Jens! (...) Han er det beste vi har i Norge. Og skal man gi noe til verdenssamfunnet, bør vi vel gi bort det beste vi har? Man skulle ønske FN generalsekretærjobb var ledig, der ville jeg likt å ha sett han Jens!»

– Jeg skrev en hyggelig bursdagshilsen til Stoltenberg fordi jeg liker fyren veldig godt, og det var en god anledning. Om det viser seg at han er leder av Nato er det ikke annet å gjøre enn å glede seg, sier Raja til NRK.

Han tror Stoltenberg kan bli en fremragende leder for forsvarsorganisasjonen.

– Stoltenberg er kanskje den best egnede personen i kanskje den vanskeligste situasjonen Nato kommer til å være i i mange år fremover. Det vil være mange tøffe situasjoner, så jeg tror han kan være en god person i den jobben.

Kommer du til å savne ham på Stortinget hvis han får jobben?

– Jeg savner ham hver dag, men jeg tror vi vil se ham innimellom her på Stortinget også hvis han blir generalsekretær i Nato, sier Raja.

– Vil ikke bidra til at folk forstår eller misforstår

Jens Stoltenberg har lagt seg på linje med Solberg når det gjelder å kommentere eget kandidatur.

– Jeg har den samme kommentaren uansett, og det er at det har vært spekulert rundt mitt navn i ulike posisjoner siden valget i fjor høst. Mitt svar har hele tiden vært det samme, at jeg hverken bekrefter eller avkrefter, sier Stoltenberg.

Og han innrømmer at det er hyggelig å bli nevnt i forskjellige sammenhenger.

– Men som sagt så har jeg valgt å ikke delta i slike spekulasjoner. I disse sakene kommer jeg ikke til å gi næring verken til at folk forstår eller misforstår meg. Jeg er opptatt av å dempe spekulasjonen og gjøre den jobben jeg har, å være leder for Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger