Hopp til innhold

Endrer loven for å beholde henne

Justisministeren Knut Storberget vil endre loven for å få beholde Ingelin Killengren som politidirektør.

Storberget og Killengren
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ingelin Killengren er ansatt på åremål, og perioden hennes er snart over, men Knut Storberget (Ap) vil altså gjøre om loven for å få beholde henne. Justisministeren er så fornøyd med Killengren at han nå går uvanlige veier og fremmer et lovforslag for at hun skal kunne fortsette i jobben.

Curt A. Lier

Curt A. Lier

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Etter det NRK kjenner til kommer lovforslaget innen kort tid. Et lovforslag flere i justissektoren reagerer på.

- Justisministeren hindrer andre i å søke stillingen, sier Curt A. Lier i Politiembetsmennenes Landsforening.

Han mener det sikkert er flere som kunne tenkt seg å søke på jobben når åremålstida nå går ut. Som leder for Politiembetsmennenes Landsforening organiserer han flere politimestre og andre som kunne vært aktuelle etterfølgere.

Killengren har snart sittet i jobben i ni år, og reglene sier da at en ny skal ta over jobben. Noe annet kan derimot bli tilfelle hvis Storberget får gjennom en lovendring som åpner for å sitte lenger i jobben.

Kritikk fra Stortinget

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum, Venstre

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Heller ikke opposisjonen på Stortinget liker det Storberget nå legger opp til. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) synes Killengren har gjort en veldig god jobb, men mener likevel at Storbergets forslag er feil.

- Ordningen med åremål på seks år, og mulighet for utvidelse med tre år ekstra, fungerer godt. Da kan du stå på for fullt i den perioden du sitter. Vi kan ikke ta hensyn til en enkeltperson når vi skal bestemme hvor lange åremålene skal være, sier Dørum som ikke vil forlenge Killengrens periode.

Elisabeth Aspaker i Høyre mener at det er bra at toppsjefen for det norske politiet skiftes ut med jevne mellomrom, og synes ikke noe om at Storberget nå skal endre loven.

- Ni år er lenge nok, og vi må tillate oss å skifte politidirektør såpass ofte, sier hun til NRK.

Prøver seg på nytt

Forslaget om å forlenge politidirektørens stilling var på høring i fjor. Justisministeren fikk mye kritikk også da, til og med fra sine egne, fra fornyings- og administrasjonsdepartementet.

"En slik endring(...) strider mot grunnleggende prinsipper ved statens åremålsordning" sa de da, men vil ikke la seg intervjue nå. Riksadvokaten svarte syrlig at han ikke så noen grunn til å svare på høringen - siden ansettelsen virker vedtatt allerede.

Av landets 27 politimestre, turte bare én å si hva han synes om ansettelsen. De er oppgitt over prosessen, sier Curt A Lier i Politiembetsmennenes landsforening, som organiserer flesteparten av politimestrene:

- Det er svært uryddig å gjøre det på denne måten. Det går ikke an å starte en lovendringssak nå, og ende opp med bare en kandidat til stillingen.

Dørum er også enig iat stillingen heller må lyses ut på nytt hvis man skal åpne for at Killengren skal få fortsette.

- Hvis regjeringen vil forlenge jobben hennes mer enn de ni årene hun nå har fått, må de i alle fall lyse ut jobben på nytt, sier den tidligere justisministeren.

Justisminister Knut Storberget vil ikke kommentere denne saken før lovforslaget er lagt fram. Etter det NRK erfarer blir forslaget trolig lagt fram i Statsråd i dag klokken 11.

AKTUELT NÅ