Hopp til innhold

Breiviks far: – Jeg er veldig overrasket over boken

I en ny bok offentliggjøres utleverende detaljer fra Anders Behring Breiviks barndom. Faren hans, Jens Breivik, sier til NRK at han er veldig overrasket over det som er skrevet, og at han håper forfatteren har dekning for det.

Jens Breivik

Jens Breivik er selv omtalt i den nye boken om Anders Behring Breivik, men ble ikke kontaktet av forfatteren eller forlaget i forkant av utgivelsen.

Foto: NRK

– Jeg er veldig overrasket over det som kommer frem i boken om Anders' barndom, sier Jens Breivik til NRK.

Dersom det som kommer frem i boken stemmer, mener han det er forhold som er mye verre enn han hadde forestilt seg.

Også Jens Breivik er omtalt i boken.

– Når det gjelder omtalen av meg, burde jeg ha blitt kontaktet, noe som ikke skjedde, sier Breivik.

Forfatteren: – Tror ikke moren setter pris på boken

I boken går forfatteren Aage Storm Borchgrevink langt i å antyde at morens manglende omsorg var en sterk årsak til at Anders Behring Breivik ble som han ble.

Det har fått blant andre Breiviks advokat Geir Lippestad til å reagere kraftig.

– Moren og hennes omsorgsrolle blir angrepet i boka. Det synes jeg er en veldig forenkling av hele problemstillingen, sier Lippestad.

– Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familien åpenbart uten, etter min oppfatning, å kjenne hele bildet, legger han til.

– Jeg tror ikke moren setter pris på denne boken, svarer forfatteren.

– Det beklager jeg, men dette er en spesiell sak.

Mener barndommen er en av årsakene til terrorangrepene

Forfatter Aage Storm Borchgrevink

Forfatter Aage Storm Borchgrevink mener Anders Behring Breiviks barndom er svært viktig for det som skjedde 22. juli.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Er barndommen en av årsakene til det Breivik gjorde 22. juli?

– Ja, jeg vil mene det. Det var en medvirkende årsak, sier Borchgrevink.

Han sier det spørsmålet om hvor mye informasjon av til dels svært privat karakter han kunne ta med i boken, var et dilemma for ham.

– Jeg lurte på hvor jeg skulle sette grensen. Men jeg synes relasjonen til moren er veldig viktig, og jeg synes også noe av hennes bakgrunn er viktig og belyser hans senere utvikling. Det synes jeg er en historie som har offentlighetens interesse, sier Borchgrevink.

– Offentlig interesse

Det er Gyldendal som har gitt ut boken, og forlagsdirektør Einar Ibenholt har i dag forsvart utgivelsen med at både morens bistandsadvokat og moren selv kunne ha stoppet boken om de ville.

Etter det NRK erfarer, var ikke moren kjent med boken før den ble sendt til hennes bistandsadvokat fredag for en knapp uke siden.

– Her er det den offentlige interesse som veier mot hensynet til privatlivets fred. Vi mener at bokens prosjekt, som er å tegne et bilde av Anders Behring Breivik i sin helhet, er så viktig og har så stor allmenn interesse at det forsvarer å ta med de detaljene og opplysningene vi mente var relevante for å fullføre prosjektet, sier forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt.

AKTUELT NÅ