NRK Meny
Normal

Bosted avgjør plassen i helsekøen

Hvor i landet du bor kan avgjøre hva slags prioritet du får i helsekøen. En pasient i Tromsø har langt mindre sjanse til å få rett til nødvendig helsehjelp enn en i Kristiansund.

Eldreomsorg

To pasienter som feiler det samme kan altså få ulik prioritering i Tromsø og Kristiansund.

Foto: Illustrasjonsfoto / Colourbox.com

Det er store forskjeller i sykehusenes prioritering av pasienter rundt omkring i landet, stikk i strid med målet om en enhetlig praksis.

Pasienter som får rett til prioritert helsehjelp, får rett til behandling innen en medisinsk forsvarlig frist. I Helse Midt-Norge får hele 77 prosent av pasientene denne rettigheten, viser tall fra Norsk Pasientregister.

Dette er i det høyeste laget, sier seniorrådgiver Reidar Tessem i Helse Midt-Norge:

- Jeg kan ikke si nøyaktig hva som er årsaken, men vi er mer liberale enn de andre foretakene. På bakgrunn av dette har vi satt fokus på akkurat det, og prøver å bli mer lik de andre. Vi har lyktes i dette når det gjelder rett til nødvendig helsehjelp, sier han.

Store forskjeller på regioner

I andre enden av skalaen finner vi helse Nord, hvor andelen er på 47 prosent. I Helse Sør-Øst er andelen som blir prioritert 57 prosent, og i Helse Vest 62.

Ser du på enkelte sykehus, er forskjellene enda større. For eksempel blir 41 prosent av pasientene ved UNN i Tromsø prioritert – mot 93 prosent i Kristiansund og 84 prosent i Ålesund. To pasienter som feiler det samme kan altså få ulik prioritering i Tromsø og Kristiansund.

- Betyr dette at en pasient i Kristiansund har mye større sjanse til å bli prioritert enn en pasient i Tromsø – selv om det feiler dem det samme?

- Ja, det kan nok være ulik praksis rundt dette når vi ser disse resultatene, sier Tessem.

- Høyere sykehusforbruk

Fagdirektør Jan Nordum i Helse Nord forklarer dette med at pasientgruppene i de to landsdelene er forskjellige:

- I Nord-Norge har vi et veldig høyt sykehusforbruk, altså at befolkningen bruker sykehuset mer enn i Norge ellers. Vi tror det ekstra forbruket hos oss er knyttet til den delen av befolkningen som ikke har rett til prioritert helsehjelp, sier han.

Pasientene som har fått rett til prioritert helsehjelp skal gå først i køen. De som ikke får rett, må vente lenger. Pasienter med behandlingsfrist har krav på behandling innen fristen. Dersom sykehuset ikke klarer det, må det betale for behandling et annet sted.

- Generelt venter pasientene i Midt-Norge ikke kortere enn i Nord-Norge. Men de som har fått rett til prioritert helsehjelp, venter litt lengre i Nord-Norge, sier Nordum i Helse Nord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger