SV-politiker flau over egen regjering

– Jeg er flau over min egen regjerings politikk for asylbarn, sier SV-politiker Marianne Borgen. Hun vil ha strakstiltak for å bedre barnas forhold.

Marianne Borgen

– Jeg er flau over den strenge praksisen som har utviklet seg, og det at det blir tatt så lite hensyn til situasjonen barna er i, sier Marianne Borgen, gruppeleder i Oslo SV.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Borgen viser til at Utlendingsdirektoratet (UDI) nå mener de rødgrønnes innvandringspolitikk er for streng, som NRK meldte søndag kveld.

Borgen, som er SVs gruppeleder i Oslo bystyre, mener det har gått for langt og at Norge nå ikke følger FNs anbefalinger på området.

– Jeg er flau over den strenge praksisen som har utviklet seg, og det at det blir tatt så lite hensyn til situasjonen barna er i. Vi må få snudd den negative utviklingen, legger hun til.

Krever strakstiltak

UDI foreslår oppmykningstiltak som skal sikre at flere barn får bli i Norge. Borgen, som har jobbet med barn og barns rettigheter i 15 år for Redd Barna, er helt enig.

– Når til og med fagfolkene i UDI roper varsku, da bør flere ministre lytte, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Video UDI vil endre Utlendinglova

VIL HA ENDRINGER: Utlendingsdirektoratet vil endre Utlendingloven, forklarer UDI-direktør Ida Børresen.

Som et strakstiltak krever hun at Norge ikke tvangsreturnerer barn og barnefamilier før stortingsmeldingen om barn på flukt er ferdig.

Deretter må Lysbakken og justisminister Grete Faremo må snarest bli enige om en asylpolitikk som tar mer hensyn til barna, mener SV-politikeren.

Justisdepartementet sier nei

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap), sa til NRK tidligere søndag kveld at departementet ikke vil høre på UDIs anbefalinger.

Pål K. Lønseth, statssekretær i Justisdepartementet.

POLITISK VURDERING: Statssekretær Pål Lønseth (Ap) mener det er en utpreget politisk vurdering hvor strenge reglene skal være.

Foto: Justisdepartementet

– De har kommet med noen forslag som ville ha medført en omfattende oppmykning som vi ikke har grunnlag for, eller er klokt å gjøre, sa Lønseth.

Statssekretæren mener det er en utpreget politisk vurdering hvor strenge reglene skal være.

– Skulle vi myke opp disse reglene ville det ha undergravd respekten for Utlendingloven, og ført til at flere ville bryte loven. Og det vil ingen være tjent med, sa han.

Vil følge FN-anbefalinger

Men Borgen mener det Lønseth presenterer som regjeringens politikk, går helt imot det FNs barnekomité anbefaler.

SV-politikeren krever at Lysbakken nå tar et overordnet ansvar for FNs barnekonvensjon.

– FN barnekomité har flere ganger sagt at hensynene til barnas beste skal være avgjørende i slike saker, ikke flyktningpolitiske hensyn, påpeker hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger