Hopp til innhold

Avhøres på nytt om oppveksten

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) møter onsdag politiet til et nytt langt avhør om barndom og oppvekst.

Geir Lippestad

PÅ ILA: Forsvarer Geir Lippestad møter pressen utenfor Ila tirsdag, etter å ha forberedt sin klient på neste fengslingsmøte. - Han ønsker å møte pressen, sier Lippestad.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Det er fortsatt en del spørsmål han må svare på i forhold til oppveksten. Hvilke spørsmål han må svare på i dag er ikke helt avklart. Det kommer an på tiden vi har til rådighet, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK onsdag morgen.

Han hadde tirsdag et møte med sin klient på Ila for å forberede ham på fengslingsmøtet i saken førstkommende mandag.

Oslo tingrett har gitt politiet medhold i at 32-åringen skal forklare seg for dommeren via en videolink på cellen.

Forsvarerne har anket kjennelsen, og sier de er villige til å ta saken helt til Høyesterett.

– Det er svært viktig at han møter fysisk slik at kan snakke til dommeren direkte og til retten med den respekt som rammene i en rettssal gir. Hvis du sitter med mange mennesker rundt deg vil du opptre på en måte som er annerledes enn hvis du snakker til et kamera, sier Lippestad.

Han regner med at lagmannsretten fatter en beslutning rundt videolink innen kort tid.

– Dette er spennende fordi det er en ny bestemmelse. For oss er det et viktig rettsprinsipp at han får møte. Han ønsker også selv å møte i retten, sier Lippestad.

Har du tips om denne saken? Kontakt NRK

– Nervøs, men klar

Tirsdag besluttet tingretten at fengslingsmøtet mandag skal være åpent både for presse, fornærmede og publikum.

Politiet ønsker ikke at publikum uover presse og fornærmede skal ha adgang av hensyn til etterforskningen, og anket onsdag avgjørelsen.

Dersom tingrettens kjennelse om å la rettsmøte gå for helt åpne dører blir stående er det første gang Behring Breivik møter offentligheten etter terrorangrepet 22. juli.

Lippestad sier hans klient ønsker å møte pressen, og at han også er forberedt på at det vil være fornærmede til stede i salen.

– Han er nervøs, men klar, sier Lippestad.

– Kan virke fremmed

geir Lippestad Ila fengsel

FÆRRE RESTRIKSJONER: Advokat Geir Lippestad (t.h) og Tord Jordet på vei inn på Ila fengsel, til møte med Anders Behring Breivik. Forsvarerne vil be retten om at deres klient får tilgang til media under neste fengslingsmøte i saken førstkommende mandag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Under tidligere rettsmøter har Behring Breivik flere ganger opptrådt på en måte som har virket provoserende.

– Han har en måte å utrykke seg på som kan virke fremmed for mange, men under et fengslingsmøte er det dommeren som avgjør når han får snakke og ikke snakke, sier forsvareren.

Han utelukker likevel ikke at Behring Breivik vil opptre annerledes når han vet at pressen er tilstede.

– Det er en annerledes setting og det kan være at han vil agere på en annen måte, sier Lippestad.

Når neste fengslingsperiode utløper har Behring Breivik sittet fengslet i totalt 16 uker i fullstendig isolasjon med brev-, besøks og medieforbud.

– Det viktigste for oss under fengslingsmøtet mandag er å fremme krav om at retten løser opp i restriksjonene og gir ham tilgang til TV, radio og aviser, sier Geir Lippestad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ