Årets første tropenatt i Norge

For første gang denne sommeren ble det registrert tropenatt i Norge. Temperaturen falt aldri under 20 grader minst tre steder i landet i natt. Men bare én av disse målingene er offisielt godkjent.

IMG_0856.jpg

Arvid B. Nygaard tok dette bildet da han syklet til jobb i Stavanger ved 5.30-tiden i dag tidlig. I Stavanger sentrum falt temperaturen aldri under 20,2 grader i natt.

Foto: Arvid B�rre Nygaard

For å bli klassifisert som tropenatt i Norge, må temperaturen aldri falle under 20 grader mellom klokken 20 om kvelden og frem til klokken 8 neste dag.

Varmest i vest

I fjor sommer kom tropenettene som perler på en snor. I år måtte vi vente til 25. juli før første tropenatt kunne prikkes inn.

Det skjedde i Stavanger sentrum, hvor gradestokken målte 20,2 grader på det laveste.

I Lysebotn i Rogaland, var temperaturen 20,8 grader på det laveste, og i Svelgen i Sogn og Fjordane ble det målt 20,3 som kaldest i natt. Men disse to målingene er ikke offisielt godkjent på grunn av at målestasjonen har nærhet til asfalt eller lignende, og derfor er mer usikre.

Flere steder i landet måtte gi tapt på målstreken. I Trondheim bikket temperaturen under 20 grader, og stoppet på 19,8. Bergen hadde over 20 grader frem til klokken 7 i dag tidlig, men da vindretningen snudde sank temperaturen til 18,8.

Flere tropenetter i vente

Men flere steder i landet kommer til å oppleve tropenetter de neste døgnene, tror statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

– I Oslo blir det trolig tropenatt natt til lørdag. Også flere steder langs kysten i Sør-Norge vil trolig oppleve tropenatt de neste dagene og kanskje også Nordland, forteller statsmeteorologen.

Men det gjelder å nyte de høye temperaturene nå og i helgen, ifølge meteorologen.

– I løpet av helgen blir det kjøligere i Finnmark og i Troms. I resten av landet fortsetter det fine været i helgen, men til uken ser det kjøligere ut, sier Walløe.

Flest tropenetter nær sjøen

De høyeste temperaturene på dagtid får man gjerne i indre strøk, men de fleste tropenettene måler man faktisk nær sjøen. Dette skyldes at havet ikke avkjøles på samme måte som landområdene på nattetid og dermed kan bidra til å holde landområdene i nærheten oppvarmet. Vi må gjerne ut i juli og august før havet har nådd over 20 grader og kan gi en slik oppvarmingseffekt.

For å oppnå tropenatt må man i første omgang ha en høy dagtemperatur. Videre gjelder det å minske varmetapet om natta.

Skyer vil fungere som en «dyne» ved at de reflekterer strålingen fra jorda og dermed gjør at jorda ikke mister så mye varme på nattetid som den ville gjort om det var skyfritt.

I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at det var målt tropenatt tre steder i landet. Meteorologisk institutt har i ettertid korrigert dette, fordi målestasjonene i Lysebotn og Svelgen ikke kvalifiserer til å telle tropenetter eller sette andre værrekorder.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger