Alle bagasjebånd stanset: – Det var det siste vi trengte

OSLO LUFTHAVN (NRK): Påskekaoset på Oslo Lufthavn blir stadig verre, og får ringvirkninger i resten av landet. Like før ettermiddagsrushet stanset alle bagasjebåndene i innsjekkingsområdet, og all innsjekket bagasje ble satt ved skrankene.

Innsjekket bagasje på Oslo Lufthavn

Innsjekket bagasje havnet på gulvet foran skrankene da bagasjebåndene streiket. Der er det allerede lange køer.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK


Rundt 90.000 passasjerer skal reise fra Oslo Lufthavn i dag, på det som er en av årets største utfartsdager. Det voldsomme snøværet på Østlandet torsdag har imidlertid ført til store forsinkelser, og flere har vært nødt til å overnatte på flyplassen.

I 15-tiden fredag, like før det varslede ettermiddagsrushet, sluttet bagasjebåndene å virke. Dermed havnet all innsjekket bagasje på gulvet foran skrankene.

Bagasjebåndene var tilbake i drift etter rundt to timer, men skapte store forsinkelser.

– Det var det siste vi trengte, sier pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Har stått i kø siden 06.30

Grethe Stave

Grethe Stave har ventet i to timer på å få sjekke inn bagasjen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Grethe Stave skal til Tromsø for å feire mannens runde bursdag, men er usikker på om hun rekker det.

– Jeg har vært her i to timer. Flyet mitt går om 25 minutter, og jeg har ennå ikke fått sjekket inn bagasjen. Jeg vet ikke hva de gjør, jeg bare håper at jeg kommer frem, sier hun til NRK.

Vetle Gjøstøl Olsen og Camilla Heggem Berge

Vetle Gjøstøl Olsen og Camilla Heggem Berge har fått stoler å sitte på etter over sju timer i kø.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Vetle Gjøstøl Olsen og Camilla Heggem Berge skulle vært på flyet til Ålesund klokken 07.40 fredag morgen, og kom til flyplassen en time før. Da fikk de ikke scannet bagasjelappen, og måtte stille seg i kø for å sende koffertene manuelt. Den køen har de stått i siden.

– Vi aner ikke hva som skjer nå, alle fly er utsolgt. Kanskje vi havner på nattbussen klokken 22? Den tar ti timer, sier de.

– Det er for mange mennesker her

Pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn opplyser at gårsdagens forsinkelser gjør situasjonen enda vanskeligere i dag.

– Status nå er at det er veldig mye mennesker i avgangshallen. Vi har et stort etterslep fra det som skjedde i går, og i tillegg til det har vi ettermiddagstrafikken. Vi har 90.000 mennesker som skal ut og reise i dag, så det er mange mennesker her. Dessverre litt for mye, sier han.

Han oppfordrer passasjerene til å forholde seg til informasjonen de får av flyselskapet.

– Vi gjør alt vi kan for at folk skal kunne komme seg av gårde, og jeg vet at flyselskapene gjør alt de kan. Men det er en krevende situasjon her nå, så kanselleringer kan forekomme. Det som er helt sikkert er at det vil bli forsinkelser, sier Andersen.

Situasjonen på Gardermoen

VIDEO: Det er helt sikkert at det blir forsinkelser, sier pressetalsmann Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

– Vet ikke hvor vi skal gjøre av bagasjen

Belgiske skiløpere på Oslo Lufthavn

Den belgiske vennegjengen må passe på alt skiutstyret selv mens de venter på et nytt fly til Tromsø.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Belgiske Olivier Moyersoen, Rembert Notten og Michiel Neyens har vært på flyplassen i over et døgn med skiutstyr for mange tusen kroner.

– Bagasjeoppbevaringen er full, og vi vet ikke hvor vi skal gjøre av bagasjen. Vi skulle stå på ski i Lyngsdalsalpene i ti dager, nå blir det kanskje fem, sier Neyens.

Kompisgjengen står på venteliste for å komme seg til Tromsø etter at flyet deres ble kansellert da de kom fra Brussel torsdag.

Stappfulle fly gjør at SAS har bedt alle som absolutt ikke må reise i dag om å dra hjem og ta kontakt med flyselskap eller reisebyrå for å finne en alternativ avreisedag. Det kan ikke belgierne gjøre.

– Jeg er ikke glad for dette, og mener at om SAS hadde gitt oss informasjon eller sendt oss til et hotell så hadde det vært greit. Men vi har vært her i 24 timer uten noe informasjon, sier Moyersoen.

Tilbyr buss fra Tromsø til Oslo

Problemene har også spredd seg til flere andre flyplasser i landet.

På Bergen Lufthamn Flesland ni avganger utsatt med alt fra 90 til 15 minutter, og SAS har tilbudt passasjerene sine busstransport fra Trondheim til Bergen og Stavanger.

Det er også satt opp buss fra Tromsø til Oslo, en tur som tar over 20 timer.

Flere Norwegian-fly er også forsinket.

Samtidig har et omfattende strømbrudd på Schiphol-flyplassen i Amsterdam ført til store forsinkelser videre ut i Europa.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger