- Langt bedre enn metadon

For mange rusmisbrukere holder det ikke med metadon og subutex. For dem er heroin en mye bedre behandlingsform, mener lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Arild Knutsen

Arild Knutsen fra Foreningen for en human narkotikapolitikk.

Foto: NRK

- Heroin er for mange en langt bedre medisin enn metadon og subutex, sier Arild Knutsen fra Foreningen for en human narkotikapolitikk til NRK.

Video nsps_upload_2008_12_1_10_56_57_2356.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen vurderer å dele ut gratis heroin.

- Mye bedre med heroin

Det er helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som i dag sa at han vurderer å dele ut gratis heroin til rusmisbrukere .

- Hva er konsekvensen dersom man avfeier forslaget blankt?

- Da vil mange hundre, kanskje noen få tusen ikke få det hjelpetiltaket de trenger, sier han.

Knutsen forteller at det er flere som har prøvd både metadon, subutex og institusjonsbehandling, men ikke blitt friske av det.

- For mange rusmidbrukere fungerer ikke metadon og subutex. For dem er heroin en behandlingsform som er mye bedre, sier han.

- Dersom forslaget blir gjennomført, vil vi se at 70-90 prosent av kriminalitet, prostitusjon, dødsfall, smitteutbredelser og andre forferdelige konsekvenser av narkotikamisbruk i samfunnet, forsvinner, sier han.

Sprøyterom

Bildet er fra et sprøyterom hvor narkomane kan komme og sette skudd i et rent miljø.

Foto: Yoshiko Kusano / AP

- Heroin er ikke farlig

Han viser til forskning fra hele verden, som viser at heroinbehandling har gode resultater.

- Vi snakker om bedre fysisk og psykisk helse, bedre psykososial deltakelse i samfunnet. I Sveits har de fått en utilsiktet konsekvens: rekrutteringen til heroinmiljøet har gått ned med 82 prosent, forteller Knutsen.

- Er ikke heroin like farlig når det deles ut av myndighetene som når du får det på gata?

- Heroin er ikke farlig. Det som er farlig med heroin er å få for mye av gangen. Det er ikke skadelig. Det er mindre vanedannende og skadelig å bruke enn metadon. Heroin kan du gå på fra du er 7 til 107 uten at det synes på kroppen ved obduksjon. Heroin er ikke skadelig, understreker Knutsen.

Han mener at dersom man bruker den medisinske betegelsen diacetylmorfin, vil det bidra til å lovliggjøre heroinutdeling.

- Problemet er at metadon og subutex blir ansett som medisin og heroin blir ansett som kriminalitetsbefengt narkotika. Hadde vi brukt betegnelsen diacetylmorfin, ville vi umiddelbart møtt mye mer positive reaksjoner enn vi gjør i dag når vi kaller det heroin, sier Knutsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste meldinger