Hopp til innhold

- Dette er bare sjofelt

Jens Chr. Hauge jr. forteller NRK at han er forbannet etter medias «svik, løgn og utroskap»-oppslag om faren.

Jens Christian Hauge

Jens Chr. Hauge.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Forfatter Olav Njølstad har skrevet boket «Jens Chr. Hauge - Fullt og helt».

Etter utgivelsen ble den tidligere hjemmefrontmannen og Milorg-lederen toppoppslag i flere store aviser.

«Svik. Løgner. Utroskap.» er brukt for å karakterisere Jens Chr. Hauges liv etter at boken kom ut.

Selv om sønnen understreker at han ikke har fått lest hele boken, reagerer han på detaljer om farens kvinnehistorier, både i mediene og i selve boken.

- Det er vel egentlig Dagbladet på det verste, sier Hauge jr.

- For de som kjenner ham er dette bare sjofelt.

Hør hele intervjuet med Jens Chr. Hauge jr. her (11 minutter)

- Ingen sex-løve

I boken kommer det frem at faren hadde forhold til flere kvinner, også mens han var gift. Det er både navn på og bilder av kvinnene.

- Han var nok mer en løve enn sex-løve. Han var livsglad og han var dameglad, og han forsynte seg. Og det går an å si det så enkelt, også i boken, mener jeg. Og det hadde vært betegnende og det hadde vært riktig, sier Hauge jr.

En reflekshandling

Hvis du hadde kalt din far en jævla horebukk, så hadde han reagert han også, kanskje?

Jens Chr. Hauge jr.

En av historiene han reagerer sterkt på i boken, er da faren slo ham.

- Det var fordi jeg brukte et uttrykk som fedre flest ville reagert på. Hvis du hadde kalt din far en jævla horebukk, så hadde han reagert han også, kanskje? Det er jo en refleks, og den kom med en gang, og så beklaget han. Han var jo ikke en person som la hånd på noen sånn sett, sier Hauge jr. og legger til:

Olav Njølstad

Olav Njølstad har skrevet Jens Chr. Hauges biografi.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Hadde det vært usant, så hadde han ledd av det.

Forfatteren Olav Njølstad forstår noe av kritikken fra Hauge jr., men forsvarer likevel at han tok disse historiene med i biografien.

- Skal man skrive en sannferdig biografi, må man tegne et bilde av et helt menneske. Da kan man ikke underslå vanskelige ting i livet som har preget personen selv og hans familie, mener Njølstad.

Hør hele intervjuet med Jens Chr. Hauge jr. her (11 minutter)

- For å få en fargerik og juicy bok

- Jeg syns det ødelegger boken. Det er parentesene som er blitt fanebærerne her. Og jeg er nokså sikker på at når forfatteren og forleggeren har trukket frem disse tynt begrunnede utskeielsene, eller sidesprang og så videre, så har det å gjøre med å få en fargerik og litt juicy bok som skal selge, sier Hauge jr.

Han forteller at alle hjemme visste om kvinnehistoriene, at det ikke var noen hemmelighet, men at det var et ikke-tema. Barna møtte ikke de andre kvinnene.

- Men akkurat da ekteskapet gikk i stykker, var det et tema. Da var det temperament på vanlig måte, og det var en vanskelig tid. Og jeg skjønner ham ikke på den tiden der, sier Hauge jr. om faren.

Njølstad: - Håpløs tabloidisering

- Jeg har forståelse for at Hauge jr. reagerte på avisoppslagene om dette de første dagene, og særlig Dagbladets førsteside dagen etter utgivelsen. «Svik. Løgner. Utroskap» var en håpløs tabloidisering av et ruvende livsverk som sønnen med rette ikke kan kjenne seg igjen i, sier forfatter Olav Njølstad

- Oppslaget ga også en helt fordreid fremstilling og fordreid inntrykk av min bok, hvor disse mer problematiske sidene av Hauges liv er satt inn i en meningsbærende kontekst.

Hør hele intervjuet med Jens Chr. Hauge jr. her (11 minutter)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger