Hopp til innhold

Fredsprisvinner fikk vite om prisen gjennom TV

En av årets prisvinnere, Tawakkol Karman, satt hjemme å sa på TV da hennes navn ble lest opp av Thorbjønr Jagland.

Tawakkul Karman

Tawakkul Karman ble en av årets tre vinnere.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

I sin første kommentar til prisen sier den jemenittiske aktivisten og demokratiforkjemperen at hun vil fortsette kampen for et demokratisk og moderne Jemen «inntil alle rettigheter er vunnet».

– Seier for demonstrantene

– Alle jemenitter er lykkelige og jeg tror også den arabiske verden er det. Dette er en pris for revolusjonene i den arabiske verden. Det er for ungdommen og for fred, sier den fredsprisvinner Tawakul Karman til NRK på telefon fra Jemens hovedstad Sanaa.

Hun forteller at hun ikke ble varslet på forhånd, men fikk vite om prisen gjennom media. Det var en enorm overraskelse for henne. Hun visste ikke engang at hun var kandidat.

Karmaen har vært en frontfigur for revolusjonen i Jemen siden den startet i vinter.

Trebarnsmoren har tatt til orde for ikkevold og tatt sterk avstand fra Al Qaida som er operative i landet.

– Det er fredelig protester er vårt prosjekt. Det er den eneste løsningen for å bekjempe diktaturregimer. Hadde det ikke vært for fredelige demonstrasjoner, hadde ingen klart å frata diktatorer makten. Fredelig protester er løsningen, og det er det som ble kronet med den prisen nå, sier hun.

Årets tre prisvinnere får prisen for «deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid».

Video 10ab3fd0-2a04-4339-9375-d3dbef5bb2c3.jpg

Video: Thorbjørn Jaglands begrunnelse

– Mange mennesker vil bli veldig glade. Dette er fantastiske nyheter for Jemen og spesielt for kvinnene i Jemen, sier bloggeren og demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon fra hovedstaden Sana til nyhetsbyrået TT.

– Dette viser at det tross alt finnes en form for internasjonal støtte til folket i Jemen, og det er det viktigste. Dere skal vite at i ni måneder har det vært som om omverdenen egentlig ikke vet hva som skjer i Jemen, og at ingen hører på oss, sier Alwazir.

Jobbet for pressefrihet

Tawakkol Karman er grunnlegger og styreleder i organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker».

Hun har blant annet jobbet for pressefrihet i hjemlandet Jemen.

Karmaen sto også sentralt i demonstrasjonene ved universitetet i Sanaa i vinter. Hun ble arrestert under demonstrasjonene og mottok i ettertid også flere drapstrusler.

– Vi ba det jemenittiske folk om å starte en revolusjon mot sine korrupte ledere, sa Karman til CNN i januar i år.

Thorbjørn Jagland sier at det ikke har vært noen klare ledere i den arabiske revolusjonen, men peker på Karman som en person som i lang tid har stått frem som en av de fremste i kampen.

– Hun har ikke bare blogget, men jobbet lenge før bloggingen startet og TV-kameraene ble rettet den veien. Det har vært viktig for Nobelkomiteen å tenke langsiktig, sa Jagland.