Vil du være den neste i rekken?

Nå kan du sende inn bidrag til Melodi Grand Prix 2013.

Alexander Rybak, Stella Mwangi og Tooji

Alexander Rybak, Stella Mwangi og Tooji har alle vunnet Melodi Grand Prix. Nå kan det bli din tur.

Foto: NRK/Scanpix

Bjørn Eidsvåg har gjort det, Radka Toneff har gjort det, Tooji har gjort det, og nå kan turen blir din. I dag åpner påmeldingen til Melodi Grand Prix 2013.

Som artist eller låtskriver i konkurransen får du ikke bare sjansen til å vise deg frem for hele Norge. Vinner du, får du også reise videre til den internasjonale finalen og fremføre låten for 100 millioner seere.

I tillegg får du æren av å representere Norge og konkurrere med hele resten av Europa.

– Overrask oss!

Hvem som helst kan sende inn bidrag, vårt eneste kriterium er at du må ha fylt 16 innen semifinalene er i gang i Sverige i mai 2013. Låten som meldes på må ikke være publisert eller fremført offentlig tidligere.

Les det fulle regelverket for MGP 2013 nederst i artikkelen (og last det ned her).

Selv om reglene er like som tidligere år, skjer det likevel enkelte endringer før neste års MGP. Per Sundnes meldte som kjent overgang til TV3 i vår, og inn som ny musikalsk ansvarlig kommer Vivi Stenberg.

Stenberg har bred musikalsk bakgrunn, hun har blant annet jobbet som vaktsjef og prosjektleder for NRK-programmene Lydverket og Nasjonalgalleriet, og som promosjef hos plateselskapet Sony. Nå håper hun på stor musikalsk spredning blant artistene i MGP.

Vivi Stenberg

Vivi Stenberg er musikalsk ansvarlig for MGP 2013.

Foto: NRK

– Musikk-Norge er så utrolig vitalt for tiden, og jeg håper inderlig at vi skal få med låtskrivere og artister som gjenspeiler den gullalderen vi er inne i. Mitt håp er at så mange som mulig melder seg på og at vi ender opp med en god sjangermiks av låter som rører, gleder og kanskje provoserer seerne, sier hun til NRK.no.

– Har du noen du personlig håper spesielt på?

– Jeg har ingen personer jeg sitter og krysser fingrene for at skal melde seg på, nei. Men jeg vil veldig gjerne at potensielle låtskrivere og artister ikke skal tenke at de må ha en «Grand Prix-aktig» låt eller opptreden å komme med. Overrask oss!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– MGP er en «boot camp»

Tooji vinner MGP 2012

Tooji får opplest poengene fra Østlandet under MGP 2012 og skjønner at han har gått av med seieren.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Stenberg mener MGP er en verdifull «artistskole» for norske musikere.

– MGP er en helt unik mulighet for låtskrivere til å nå bredt ut med musikken sin. Deltagelse i MGP er også rene boot camp’en for artister, siden deltagelse innebærer at man må lære mye på kort tid om sceneshow, tv-produksjon, mediaoppmerksomhet og så videre.

Etter en hektisk mai måned i Aserbajdsjan har årets MGP-vinner Tooji fått tid til å samle seg litt igjen. Han nikker anerkjennende når han får høre Stenbergs uttalelser.

– Det er en boot camp! Man opplever ekstremt mye på kort tid, og lærer en hel masse. Jeg hadde ingen sceneerfaring da jeg ble med, men etter 200 sceneprøver er man et godt stykke på vei. Jeg vil absolutt anbefale andre å melde seg på, MGP er en fantastisk mulighet, sier han.

Startskudd for artistkarrieren

Maria karlsen, "Junior" Sergio Benvindo og Tooji

Tooji møter pressen etter første prøve under Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan i mai.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

De siste årene har forholdsvis ukjente artister som Alexander Rybak, Didrik Solli Tangen og Stella Mwangi fått sitt virkelige gjennombrudd med Melodi Grand Prix.

Også for Tooji var dette starten på en ny karriere. Fredag ga han ut sin nye single «If It Wasn't For You», og opptrådte foran mange tusen publikummere på VG-lista Topp 20 på Rådhusplassen i Oslo.

– MGP har betydd kjempemye for meg. Det var startskuddet for karrieren min. I tillegg har jeg fått en ny familie og møtt mange mennesker som betyr mye for meg.

Bruk sommeren godt!

I løpet av de neste to månedene kan du sende inn så mange bidrag du vil. Frist for innsending er lørdag 1. september 2012.

Alle bidragene vurderes av en komité oppnevnt av NRK som velger ut hvilke låter som får delta i konkurransen.

– En av de store fellesnevnerne når jeg prater med tidligere deltagere, uansett sjanger og erfaringsnivå, er at de setter så pris på alt de har lært gjennom å delta i MGP. I tillegg er det jo spesielt å være med på en konkurranse som har en så lang historikk både i Norge og Europa. Snakk om å være medlem av en stor, stolt og lettere dysfunksjonell familie, ler Stenberg.

Finalen i Melodi Grand Prix 2013 går av stabelen i februar 2012.

Vil du levere inn et bidrag? Last ned påmeldingsskjema og send inn her!

Les: Alt om Melodi Grand Prix